Европейският съюз най-после успя да наложи таван на цената на газа


Европейският съюз най-после успя да наложи таван на цената на газа
Снимка: iStock

3196

Енергийните министри на страните от ЕС се договориха за таван от 180 евро на мегаватчас на цената на природния газ, съобщи Reuters.

Споразумението беше постигнато трудно след няколко седмици преговори и различни перипетии. Според двама служители на ЕС само Унгария е гласувала против тавана на цените, а Холандия и Австрия, които също бяха скептични към ограничението, са се въздържали. Последен шанс: Ще постигне ли компромис ЕС за таван на цената на газа?

Таванът е последният опит на 27-те държави от ЕС да намалят цените на газа, които повишиха сметките за енергия и доведоха до рекордно висока инфлация тази година, след като Русия спря повечето от доставките на газ за Европа. Вече сме в световна енергийна криза: Кой ще пострада най-много?

Ограничението от 180 евро влиза в сила от 15 февруари 2023 г. и ще се прилага за договорите за газови деривати, търгувани на европейската борса TTF, за доставки до една година напред. Цената на TTF също трябва да бъде с 35 евро на мегаватчас по-висока от референтната цена въз основа на съществуващите оценки на цените на втечнения природен газ за 3 дни. Сделки на по-висока цена няма да бъдат разрешени.

"Успяхме да постигнем важно споразумение, което ще предпази гражданите от рязкото покачване на цените на енергията", каза Йозеф Сикела, министър на индустрията на Чешката република, която е ротационен председател на ЕС.

Въпреки че ограничава максималната цена, на която може да се търгува газ, таванът е гъвкав и може да се променя заедно със световните цени на втечнения газ. Това гарантира, че страните от ЕС все още могат да наддават на конкурентни цени за газ от световните пазари.

Предпазни мерки

Германия подкрепи сделката, въпреки че изрази загриженост как новото ограничение ще повлияние върху способността на Европа да привлича газови доставки на конкурентни цени, казаха трима служители на ЕС. Таванът на цените на газа в Европа ще ѝ струва милиарди

Представител на ЕС каза пред Reuters, че Германия се е съгласила с тавана на цените, след като страните се споразумяха за промени в друг регламент за ускоряване на разрешителните за възобновяема енергия и към тавана бяха добавени по-строги предпазни мерки.

Тези предпазни мерки включват, че таванът ще бъде спрян, ако ЕС е изправен пред недостиг на доставки на газ или ако таванът причини спад в търговията с TTF, скок в използването на газ или значително увеличение на исканията за печалба на участниците на газовия пазар.

Според Джейкъб Мандел, старши сътрудник в Aurora Energy Research, договорът за месец напред на TTF рядко се е затварял над 180 евро за мегаватчас, отбелязвайки, че това се е случвало в 64 дни в неговата история. Всички те бяха през 2022 г.

Цената на газа на TTF за месец напред приключи търговията в понеделник с 9% по-ниско, при 107 евро/мегаватчас, показват данните на Refinitiv Eikon. Цената на газа в Европа достигна рекордните 343 евро през август - ценови скок, който накара ЕС да продължи напред с горната граница на цените.

Италианският енергиен орган ARERA очаква допълнителни увеличения на цените на газа с началото на зимния сезон, каза неговият президент Стефано Бесегини в понеделник.

Междувременно говорителят на руския Кремъл Дмитрий Песков заяви, че таванът е атака срещу пазарните цени и е неприемлив, съобщи руската агенция Интерфакс. Русия е непреклонна: Спира нефта и газа на страни, поддържащи тавана на цените

Как България приема тавана на цените

Договореният лимит е доста над това, което България обяви като приемлива стойност. Министърът на енергетиката Росен Христов обяви, че България настоява за таван в диапазона 200-250 лв. за мегаватчас.

"В крайна сметка сега сме по-близо до това, за което настояваше България. Първоначално се говореше за 275 евро цена на мегаватчас", коментира пред БНТ Еленко Божков, зам.-министър на енергетиката. ЕК предложи таван на цената на газа, но някои държави останаха недоволни

Той посочи, че договореният таван от 180 евро означава, че "може да бъдем спокойни, че цената на парното няма да скочи от 1 януари". "Три вида цени влияят на микса на "Булгаргаз" - азерският газ, газът, търгуван на европейската борса TTF, и този от хранилището в Чирен. Сега като се слага таван на ТТF борсата, това ще ограничи ръста на цените през зимните месеци", посочи Божков. Лош сценарий: България е заплашена от недостиг на газ през зимата

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕС измисли как да свали цената на газа

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички