Русия потвърди: Няма да доставя петрол и газ на страни, поддържащи тавана на цените


Русия потвърди: Няма да доставя петрол и газ на страни, поддържащи тавана на цените
Снимка: iStock

14522

Русия няма да доставя петрол и газ на държави, които подкрепят въвеждането на таван на цените. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Страните от Г-7 планират да наложат максимална цена от 65-70 долара на барел за руски петрол, но държавите от ЕС все още не са постигнали съгласие по този въпрос и предстоят още преговори, отбелязва Reuters.

Кремъл вижда "безсмислени цифри" в обсъждането на тавана на цените на руския петрол от европейците. "Европейците все още водят много объркващи дискусии относно тази (ценова) горна граница. Те назовават трудно обясними числа. Усещането е, че просто се опитват да вземат решение заради самото решение – не за ефект, а просто за да покажат, че горната граница е въведена", каза Песков, коментирайки възможността за определяне на таван на цената на руския петрол.

По думите му "всичко това подлежи на задълбочен анализ" и "все още е трудно да си представим" какво влияние ще има това върху енергийния пазар. "Засега изхождаме от позицията на президента Путин, че няма да доставяме нефт и газ на тези държави, които въведат и се присъединят към тавана", каза той. Русия спира газа за Европа при таван на цената на нефта

Но след като видя цифрите, обсъждани в Европа, Москва възнамерява да анализира ситуацията, "преди да формулира позиция", добави говорителят на Кремъл.

Рисковете от налагането на таван на цените?

По-рано беше съобщено, че посланиците на страните от ЕС не са успели да се споразумеят за въвеждането на таван на цените на руския петрол, така че преговорите ще продължат.

Дипломатите са обсъдили възможността за въвеждане на таван на цените на руския петрол в диапазона 65-70 долара за барел. Дискусията разкри дълбоко разделение между страни, които искат да накажат Русия, като Полша и балтийските държави, които смятат тази горна граница за твърде висока, и страни, които получават значителна част от приходите от морски транспорт на петрол - Гърция, Кипър, Малта и други, които намират, че прагът е твърде нисък и заплашва да подкопае световната търговия с петрол. Как Гърция помага на Путин да избегне европейските санкции

В момента руският петрол, транспортиран по море, се търгува за около 70 долара на барел и от икономическа гледна точка планираният ценови таван няма да има голямо значение. Въпреки това подобна мярка може да доведе до дългосрочни стратегически последици, в случай на ново повишаване на цените, допълва ТАСС.

Според европейски експерти има сериозен риск Русия да спре доставките си до страни, които са се присъединили към механизма за контрол на цените, дори и засега той да е безболезнен за Москва. Ако при подобна ситуация останалите производители на нефт не увеличат рязко добива си, спирането на руските доставки може да предизвика внезапно повишаване на цените на световния пазар.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕК предложи таван на цената на газа, но някои държави останаха недоволни

Таванът на цените на газа в Европа ще ѝ струва милиарди

Недостиг, високи цени и неяснота: Какво се задава след ембаргото на руския петрол?

Преди санкциите: Русия загуби 90% от най-големия си европейски петролен пазар

Европа уж се отказва от руския нефт, но още е най-големият му купувач

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички