Експерти: Възможен е недостиг на природен газ тази зима в България и ЕС


Експерти: Възможен е недостиг на природен газ тази зима в България и ЕС
Снимка: iStock

12104

Обстановката на европейския газов пазар в началото на ноември е доста по-спокойна от лятото, благодарение на високото ниво на запълване на газовите хранилища, ниската консумация заради необичайно топлото време и наличието на товари с втечнен газ, очакващи да бъдат разтоварени в европейските терминали. Европа има прекалено много газ. Идва ли краят на проблемите?

Въпреки това се усеща напрежение заради сътресението на газовите пазари, което още не е изчезнало, а и остава рискът през предстоящата зима доставките на тръбен газ към някои европейски региони да намалеят или да спрат. Това коментират от търговеца на газ "МЕТ Енерджи Трейдинг" в съобщение до медиите. Европа е заплашена да остане без газ в най-лошия момент

Според експертите от компанията при евентуален неблагоприятен сценарий може да се стигне до недостиг на природен газ за страните от ЕС в региона. Ако се стигне до там, е възможно капацитетът на гръцкия терминал за доставки на втечнен газ в Ревитуса да се окаже недостатъчен за компенсиране на недостига в региона. Заедно с това е много вероятно в същия период търсенето на втечнен на азиатските и южноамериканските пазари да се вдигне, което би довело до отлив на предлагането в Европа и скок в цените, подобно на това през изминалата зима. Това влияние може да се засили от технологични спирания на производствените терминали за втечнен газ, природни бедствия или други форсмажорни обстоятелства, което също няма да е прецедент, смятат от МЕТ Енерджи. Европа е заплашена от остър недостиг на газ догодина. Какво може да се направи?

Поради факта, че България не разполага с инфраструктура за директен достъп до пазара на втечнен газ, подобно развитие ще застраши над 50% от доставките у нас. Газова криза: Няма газ за зимата, положението е критично

Същевременно съществуващите съоръжения за съхранение у нас (газохранилището в Чирен) не позволяват да се покрие пиковото потребление през зимния период. Освен това повечето регионални играчи са активни в България и могат да съхранят обеми за своето портфолио в съседните държави. Това поставя страната ни в деликатната ситуация да споделя този ограничен ресурс. В Европа само две страни са с по-малко газови запаси от нас

Какво може да направи България?

Експертите са на мнение, че България трябва да търси решения за подсигуряване на доставките чрез използване на маршрути от Централна Европа. "След анализ на ситуацията, нашата препоръка е да се обмислят нови възможности за осигуряване на доставки през зимния сезон. Ето защо според нас трябва спешно да се разгледа вариантът за покупка и съхранение на газ в Централна Европа през ноември 2022 г. Транспортът до България през следващите месеци е технически сигурен и рентабилен", смята Петър Филдишев, директор търговия с природен газ в "МЕТ Енерджи Трейдинг България".

По думите му трябва да се проучи дали могат да се използват съоръжения за съхранение, поддържащи зимното потребление на България, ако се стигне до негативен сценарий. Според Филдишев наличните капацитети за пренос на газ по този маршрут надвишават многократно нуждите на страната в условията на пиково потребление. Ледников период заплашва Европа тази зима без руския газ

"Вярваме, че реализацията на този вариант ще подобри сигурността на доставките, особено в резонна комбинация с доставки на втечнен газ през зимния период от гръцкия терминал за втечнен газ. Има достатъчно търговци, които биха съдействали в изпълнението на тези алтернативни възможности за доставки", посочва Петър Филдишев.

"МЕТ Груп" е компания за търговия на енергия в Европа със седалище Цуг, Швейцария. Дружеството има представителства в Швейцария, Унгария, Хърватия, Словакия, Австрия, Германия, Турция, Англия, Румъния, Сърбия, Украйна и Испания.

"МЕТ Енерджи Трейдинг България" ЕАД (МЕТБГ) е създадена през 2017 г., за да представлява Групата на пазарите на природен газ и енергия в Югоизточна Европа. Дейността ѝ е фокусирана върху покупката и продажбата на електроенергия и природен газ на клиенти на дребно и едро в Югоизточна Европа чрез трансгранични сделки и тясно сътрудничество с други дъщерни дружества на МЕТ в региона.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европа ще преживее идващата зима. Проблемите ще дойдат след това

ЕС има план как да напълни газохранилищата за следващата зима

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички