Вече сме в световна енергийна криза: Кой ще пострада най-много?


Вече сме в световна енергийна криза: Кой ще пострада най-много?
Снимка: iStock

4931

Затягането на пазарите за втечнен природен газ в световен мащаб и големите производители на петрол, които намаляват доставките, тласнаха света в първата световна енергийна криза, смята ръководителят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол. "Намираме се в разгара на първата истинска световна енергийна криза. Нашият свят никога не е бил свидетел на енергийна криза с такава дълбочина и сложност.", смята Бирол.

Нарастващият внос на втечнен природен газ в Европа заради кризата в Украйна и очакваното възстановяване на китайската икономика ще затегнат пазара и цените ще останат високи, казва Бирол по време на енергийно събитие в Сингапур, предава Reuters. Десетки кораби с газ за Европа са на опашка в морето

"Европа иска да купува втечнен природен газ, Китай се завръща като основен вносител на втечнен газ и има много малко нови капацитети за втечнен газ, които идват на пазара", посочва причините той. По думите му само 20 млрд. куб. метра нови количества втечнен газ ще се предлагат през следващата година. Китай спира доставките на втечнен газ за Европа

Според Бирол в момента втечненият газ се търгува в азиатския регион на 5 пъти по-висока цена спрямо средната в последните 5 години и следващата година ще има още предизвикателства.

Рискованата игра на ОПЕК

Решението на най-големите износители на петрол в света, известни като ОПЕК+, да намалят добива с 2 млн. барела на ден е "рисковано", тъй като се забелязва ръст на световното търсене на петрол от близо 2 млн. барела на ден тази година. "Това е особено рисковано, тъй като няколко икономики по света са на ръба на рецесия, ако говорим за глобална рецесия... Смятам това решение за наистина несполучливо", казва Бирол.

В интервю за CNBC Бирол беше още по-остър, наричайки действията на ОПЕК+ "безпрецедентни", като според него енергийният картел "си вкарва автогол". Резултатът от завишените цени ще бъде икономика, "флиртуваща с рецесия", която ще доведе до среда, която не е добра нито за купувачите, нито за продавачите, предупреждава експертът.

Кой ще пострада най-много

Нововъзникващите и развиващите се страни са най-уязвими от скока на енергийните цени. "Не САЩ ще пострадат най-много от високите цени на енергията", каза Бирол пред CNBC. Според него най-тежко засегнати ще бъдат страните вносителки на петрол в Африка, Азия и Латинска Америка поради по-високите цени на вноса и техните по-слаби валути.

През май Международният валутен фонд преразгледа надолу своите прогнози за растеж на страните вносителки на петрол, като се очаква по-високите цени на енергията да се включат към редица икономически предизвикателства, които вече измъчват тези държави.

"По-високите цени на суровините добавят към предизвикателствата, произтичащи от повишената инфлация и дълга, затягането на глобалните финансови условия, неравномерния напредък на ваксинирането и основните нестабилности и конфликти в някои страни", се казва в доклада на МВФ.

Държавите вносителки на петрол от Близкия изток и Северна Африка включват Джибути, Судан, Мароко и Пакистан и други.

Европа може да издържи тази зима, макар и малко поочукана, ако времето остане меко, смята той. "Освен ако нямаме изключително студена и дълга зима, освен ако няма изненади като експлозията на тръбопроводите "Северен поток", Европа трябва да премине през тази зима с някои икономически и социални натъртвания", твърди Фатих Бирол. Европа ще преживее идващата зима. Проблемите ще дойдат след това

Какво ще се случи с руския петрол

Потреблението на петрол ще нарасне с 1,7 милиона барела на ден през 2023 г., така че светът все още ще има нужда от руски петрол, за да отговори на търсенето, убеден е шефът на МАЕ. Русия наема танкери, за да избегне петролното ембарго от ЕС

Страните от Г-7 предложиха механизъм, който би позволил на развиващите се държави да купуват руски петрол, но на по-ниски цени, за да ограничат приходите на Москва след войната в Украйна. Според Бирол схемата все още има много детайли за изглаждане и ще изисква участието на големите страни вносителки на петрол.

Служител на Министерството на финансите на САЩ каза пред Reuters миналата седмица, че може да се предположи, че до 80-90% от руския петрол ще продължи да тече извън механизма за таван на цените, ако Москва се опита да го пренебрегне. Русия спира газа за Европа при таван на цената на нефта

"Мисля, че това е добре, защото засега светът все още се нуждае от руски петрол, който да тече на пазара. 80%-90% е добро и окуражаващо ниво, за да отговори на търсенето", посочва Бирол. Той очаква нестабилността в цените на петролните пазари да продължи, докато продължава войната на Русия в Украйна. Европа уж се отказва от руския нефт, но още е най-големият му купувач

Въпреки че все още има огромен обем стратегически петролни резерви, които могат да бъдат използвани при евентуално прекъсване на доставките, ново освобождаване в момента не е на дневен ред, категоричен е енергийният експерт.

Преход към по-чиста енергия

Енергийната криза може да бъде повратна точка и да даде необходимия тласък за ускоряване на прехода към чиста енергия. "Не бива да забравяме, че тази криза дава тласък на много правителства по света да влагат огромни суми пари в преход към чиста енергия", казва Бирол.

"Енергийната сигурност е двигател номер едно на енергийния преход", изтъква Бирол, тъй като страните виждат енергийните технологии и възобновяемите източници като решение на проблема. Изход от енергийната криза: ЕС ни дава пари да сложим соларен панел на жилището ни

Възобновяемата енергия нараства два пъти по-бързо от очакваното през 2022 г., като само тази година се добавят нови близо 400 гигавата капацитет. Много страни в Европа и на други места ускоряват инсталирането на възобновяеми мощности чрез съкращаване на разрешителните и лицензионните процеси, за да заменят руския газ, посочва Бирол.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ледников период заплашва Европа тази зима без руския газ

Очакват ни няколко зими на газова криза и газов режим в Европа

Русия вече не е най-големият доставчик на газ в Европа

Германски министър обвини САЩ за огромните цени на газа

По-близо до независимост от руския газ: Откриха ключов газопровод в Европа

Европа е на прага на криза с дизела. Какво следва?

Европейско ембарго срещу руския петрол: Какво ще стане с цените?

Европа или Русия - кой ще пострада повече от петролното ембарго?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички