След 21 години: Полша открива новата балтийска газопроводна връзка Baltic Pipe


След 21 години: Полша открива новата балтийска газопроводна връзка Baltic Pipe
Снимка: Baltic-pipe.eu

25553

На официална церемония днес, 27 септември Полша откри новата газопроводна връзка по дъното на Балтийско море – Baltic Pipe. Очаква се тя да бъде въведена в търговска експлоатация през октомври.

"Днес е страхотен ден не само за Полша, но и за цяла Европа! BalticPipe е един от най-големите и сложни проекти, реализирани от Републиката. Отсега нататък това е газопровод на свобода, суверенитет, сигурност и мир.", каза полският премиер Матеуш Моравецки на официалното откриване. В събитието участваха и полският президент Анджей Дуда, както и датският министър-председател Мете Фредриксен.

Газопроводът е с дължина от 900 км и капацитет от 10 млрд. куб. метра газ годишно, т.е. много под обемите на руския проект "Северен поток" с дължина малко над 1200 км. Целта му обаче е диверсификация на източниците и енергийна сигурност на Полша и Дания, като доставя газ директно от Норвегия, пише полското издание на Business Insider.

"Днешното символично откриване на газопровода Baltic Pipe е велик ден за Полша. Този стратегически инфраструктурен проект за създаване на нов коридор за доставка на газ на европейския пазар най-накрая стана факт. Baltic Pipe ще позволи вноса на тази суровина в количества, които значително надвишават доставките, които Полша е получавала през предходните години от източната посока. Ние ефективно диверсифицираме източниците на доставка на газ. Балтийската тръба е символ на независимост от енергийните ресурси, които станаха обект на изнудване от страна на Кремъл. Балтийската тръба е гаранция за суверенитета и енергийната сигурност на Полша и поляците", написа във Facebook бившият полски вицепремиер Яцек Сасин.

Идеята възниква още преди 21 години, когато премиер на Полша е Йежи Бузек. Строителството започна през 2020 г., като беше забавено с месеци заради екологични проблеми и опасенията, че построяването му ще наруши местообитанията на прилепи и други защитени видове.

Все пак през март 2022 г., малко след началото на войната в Украйна, проектът получи официално одобрение от датските власти и реализацията му беше ускорена, така че беше постигнат първоначалният график. Полша може без руски газ: Разчита на Балтийския газопровод и пълни газохранилища

Цената на газопровода е 1,6 млрд. евро, а средствата са предоставени от полския държавен преносен оператор Gaz System и датския му партньор Energinet, като проектът има и европейско финансиране, допълва изданието.

Достатъчен ли е Baltic Pipe, за да замени Полша изцяло руския газ?

Отговорът на този въпрос не е лесен. През 2021 г. страната е внесла 9,9 млрд. куб. метра газ от "Газпром", което на теория означава, че капацитетът на новата тръба е достатъчен и проблемът със спрените доставки е решен. Полша окончателно се отказва от руския газ

Първоначално обаче по Baltic Pipe ще преминават едва 2-3 млрд. куб. метра годишно, а пълният капацитет ще бъде достигнат през 2023 г. Дори и тогава европейските регламенти не позволяват Полша да използва целия капацитет – страната резервира 78,8% от него, а останалата част е запазена за конкуренти.

Тръбата е необходимо, но не достатъчно условие за доставка – полската газова компания PGNiG има 62 газови концесии в Норвегия, но вероятно добивите от тях ще са в обем на 3 млрд. куб. метра през 2022 г. Останалата част ще трябва да дойде от пазара. Полски концерн с дългосрочен договор за втечнен газ от САЩ

Още през май компанията подписа договор с норвежката Equinor за доставката на 2,4 млрд. куб. метра през 2023 г. Тоест заедно със своите доставки и доставките от датските оператори (общо 4,5 млрд. куб. метра през 2023 г.), на Полша ще ѝ липсва още около 1 млрд. куб. метра, за да запълни запазения капацитет на газопровода.

Други пречки

Това далеч не е най-големият проблем за Baltic Pipe. Доставките по него са свързани с друг газопровод – Europipe II, по който се доставя газ от Норвегия до Германия. В Полша твърдят, че PGNiG не е запазила навреме капацитет по този газопровод и доставките са под въпрос. Компанията обаче цитира съобщение на оператора на Europipe II, според което увеличава капацитета и ще позволи пренос на газ както за Германия, така и за Дания и Полша.

Не е ясно обаче как точно се увеличава капацитетът, след като няма инвестиции в инфраструктурата, коментира Business Insider. Според оператора на Europipe II самото свързване с Baltic Pipe ще позволи да се увеличи потока към новия клон на съоръжението. Той твърди, че единствено ще трябва да се поддържа налягането на газа на входа на газопровода.

В Полша се говори, че проектът се финансира от ЕС, а норвежките и датските оператори няма да одобрят такава голяма инвестиция, ако не се достигнат проектираните параметри.

В момента Полша не получава газ директно от "Газпром", но същевременно потокът по "Ямал" е обърнат още от края на 2021 г. и реално страната получава газ от Германия. Със спирането на "Ямал" и "Северен поток 1" миналия месец Централна и Западна Европа в момента получава газ само през Украйна и то в намален обем. Русия доставя газ в Европа още и през "Турски поток". Русия спря доставките на газ по ключов газопровод

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

На сбогуване: Полша осъди Газпром да ѝ плати 1.5 млрд. долара

Русия готви пълно спиране на газа за Европа до зимата

Какво ще се случи, ако Русия спре доставките на газ за Европа?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички