Окончателно: Държавата дължи на ТЕЦ "Бобов дол" над 3,5 млн. лв. след загубено дело


Окончателно: Държавата дължи на ТЕЦ "Бобов дол" над 3,5 млн. лв. след загубено дело
Снимка: БГНЕС

2813

Министерството на енергетиката трябва да плати 3 502 252 лв. обезщетение на свързания с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ „Бобов дол“. Решението за това е на Върховния административен съд (ВАС) и е окончателно.

Тецът заведе дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) заради решение на Министерството на енергетиката от 2019 г., когато министър е Теменужка Петкова от ГЕРБ. Тогава с писмо от директора на дирекция „Сигурност на енергоснабдяването и управление при кризисни ситуации“ са разпределени на „Бобов дол“ безплатни емисионни квоти в размер на 262 662 тона, вместо дължимите за съответната година 449 343 тона.

Впоследствие обаче българските съдилища отсъждат, че въпросният административен акт е нищожен, заради което топлоцентралата претендира обезщетение заради пропуснати ползи. „Както първоинстанционният, така и касационният състави изрично са приели, че с писмото се отказва предоставяне на част от полагащите се на „ТЕЦ – Бобов Дол“ ЕАД безплатни квоти и се извършва корекция на референтната цена на емисиите на парникови газове. Въз основа на така установеното от правна страна съдът приел, че оспореното писмо е издадено от некомпетентен орган“, пише „Сега“ като цитира решението на ВАС.

„Доколкото на оператора в действителност са предадени по-малък брой квоти спрямо полагащите му се съгласно Националния инвестиционен план и не се установява наличието на друг акт, от който да следват подобни последици, следва да се приеме, че прогласеният впоследствие за нищожен акт е бил приведен в изпълнение и именно въз основа на него ищецът е бил лишен от полагащите му се квоти. Правилно първоинстанционният съд е отхвърлил възражението, че вписването на по-малко квоти на операторите е резултат от едностранно решение на ЕК, тъй като от една страна последиците на акта вече са преценени от съда, произнесъл се по законосъобразността му, а от друга – възражението не е подкрепено от доказателства", казва още ВАС.

По делото прокурорът от Върховната административна прокуратура също изразява становище в подкрепа на ТЕЦ „Бобов дол“, като казва, че жалбата на Министерството на енергетиката е неоснователна. В крайна сметка ВАС потвърждава решението, че дружеството трябва да получи 2 080 242 лв. обещетение заедно с 1 422 010 лв., представляващи законни лихви.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ДАНС и ГДБОП с мащабни спецакции: Проверяват десетки ТЕЦ-ове

ТЕЦ на Ковачки става еко: Влага 100 млн. лева в "зелен" водород

ТЕЦ "Бобов дол" отнесе 20 000 лв. глоба

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички