Печалбата на "Роснефт" скочи до 7,2 млрд. долара, въпреки санкциите на Запада


Печалбата на "Роснефт" скочи до 7,2 млрд. долара, въпреки санкциите на Запада
Снимка: Getty Images

4849

Водещият руски петролен производител "Роснефт" отчете 13% ръст на нетната печалба за първото полугодие до 432 млрд. рубли (7,22 млрд. долара), което според него е подпомогнато от строгия контрол на разходите, съобщава Reuters.

Руските петролни фирми са изправени пред западните санкции заради войната в Украйна, които пречат на световната им търговия и усложняват финансирането. "Роснефт" беше под безпрецедентен натиск от неблагоприятни външни фактори и незаконни санкции", заяви главният изпълнителен директор Игор Сечин. Напук на санкциите: Русия ще спечели 100 млрд. долара повече от петрол и газ

Русия претърпя значителен отлив на западния бизнес след началото на войната в Украйна. Международна енергийна компания BP обяви през февруари, че се отказва от своя дял от 19,75% в "Роснефт".

"Роснефт" съобщи, че продажбите на петрол за периода януари-юни са с ръст от 5,7% на годишна база, докато дългът ѝ е намалял с 12% спрямо началото на годината. "Благодарение на високата оперативна ефективност и подходящите управленски решения успяхме да осигурим непрекъснатост на бизнеса и да демонстрираме стабилни резултати", заяви Сечин, дългогодишен поддръжник на президента Владимир Путин.

"Роснефт" представляваше около половината от петролните и газови запаси на BP и 1/3 от нейното производство. През юни Сечин обяви, че BP остава най-големият частен акционер, въпреки оттеглянето. Той заяви още, че дивидентът на BP ще бъде преведен в специални сметки, без да дава подробности. Русия наложи капиталов контрол и ограничи трансграничните трансфери на чуждестранна валута, за да устои на санкциите.

"Роснефт" заяви, че BP все още има право на част от повече от 441 млрд. рубли (7,4 млрд. долара) за 2021 г. "Финансовите резултати за първото полугодие на 2022 г. формират солидна основа за изплащане на междинни дивиденти и по-нататъшен ръст на общите плащания за 2022 г.", се казва още в изявлението. „Роснефт“ изплати 1,3 млрд. долара от сделката с Иракски Кюрдистан

"Роснефт" съобщи, че производството на въглеводороди за шестмесечието е достигнало 4,85 млн. барела петролен еквивалент на ден, или увеличение от 1,5% спрямо предходния период "в сравним периметър", с изключение на активите, продадени през 2021 г.

Германия с нов удар срещу руските компании

Междувременно стана ясно и че германският филиал на "Роснефт" е поставен под попечителството на германския федерален регулатор. "Роснефт Германия" беше мажоритарна собственост на "Роснефт" и постави на изпитание решимостта на Германия да премахне вноса на петрол от Русия до края на годината под европейските санкции. "С попечителството се противодейства на заплахата за сигурността на енергийните доставки и се поставя важен опит за запазването и бъдещето на обекта в "Шведт" (осигуряващ доставки за Берлин)", се казва в изявление на германското министерство на икономиката. Продадоха още 20% от "Роснефт"

"Роснефт Германия" представлява около 12% от капацитета за преработка на петрол в Германия и сред най-големите компании за преработка на петрол в страната. Ходът ескалира вече напрегнатите отношения с Русия, въпреки че канцлерът Олаф Шолц и руският президент Владимир Путин обсъдиха ситуацията в Украйна в телефонен разговор във вторник.

Източници от германското правителство заявиха преди съобщението, че потенциалното спиране на доставките на руски петрол ще да се включи в решението за поставяне на "Роснефт Гермаия" под попечителство.

Рафинерията "Шведт", която няма излаз на море, е четвъртата по големина в Германия, доставя 90% от горивото на столицата и получава суровия си петрол от Русия през тръбопровода "Дружба", от построяването на завода през 60-те години. Части от енергията от "Шведт" се доставят в Западна Полша и на летището Берлин-Бранденбург.

Не е ясно кой може да замени "Роснефт" като оператор на рафинерията. Британската петролна компания Shell, притежаваща 37,5% дял в "Шведт", иска да се оттегли от известно време.

С попечителството регулаторът на Федералната мрежова агенция поема и дяловете на "Роснефт Германия" в рафинериите MiRo и Bayernoil съответно в Карлсруе и Вобург. Ходът на правителството да постави "Роснефт Германия" в ръцете на Федералната мрежова агенция след примера на "Газпром Германия", който беше под попечителство, след като "Газпром" се отказа от него през април. GAZPROM Germania напуска Gazprom Group

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Колко петрол внася ЕС от Русия и кои страни са най-зависими?

Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер напуска ръководството на "Роснефт"

Европа или Русия - кой ще пострада повече от петролното ембарго?

Ако Европа наистина спре да купува петрол и газ от Русия

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички