Поскъпват въглищата от "Мини Марица-изток"


Поскъпват въглищата от "Мини Марица-изток"
Снимка: БГНЕС

9478

От 1 март тон условно гориво, добивано в рудниците на "Мини Марица-изток" вече струва 87,35 лв., при 77 лв. досега, т.е. повишението на цената е с малко над 13%. Това съобщи изпълнителният директор на държавната въгледобивна компания инженер Илза Чинкова пред БНР-Стара Загора.

Цената на въглищата не е актуализирана от 2014 г., а синдикатите в дружеството многократно сигнализираха, че това води до проблеми с ремонтната и инвестиционната програма и затруднява работата. Повишаването на цената ще помогне и да се стабилизира дейността на предприятието, от чийто добив зависи снабдяването с въглища на топлоцентралите от комплекса "Марица-изток".

"През изминалото близо десетилетие инвестициите във въгледобивното дружество са били неглижирани, особено по отношение на основната дейност, което сега трябва да бъде наваксано. Може би това се дължи на очакването, че въгледобива ще има затихващи функции, но сега се налага с бързи темпове да компенсираме, в условията на кризи, за да подсигурим техниката и да осигурим по-високия добив", коментира Чинкова.

Инженер Илза Чинкова пое управлението на предприятието от февруари, като по думите ѝ, то е било с натрупани загуби и с демотивирани служители. "Въпреки че миналата година е постигнат сериозен добив от 27 млн. тона въглища, дружеството е завършило годината на загуба. Имаше и сериозни проблеми в производствено-технологичната част на дружеството", каза още Чинкова.

Повишената цена и по-високият добив ще доведат и до по-добри приходи за работниците и служителите, но се налагат сериозни инвестиции и компенсиране на по-високите цени в електроенергията, горивата и резервните части.

По думите на Илза Чинкова, трябва да се отстоява дългогодишно да работят мините, като поне в близките 15 години те са задължителен основен елемент, гарантиращ енергийната независимост на страната.

"1 тон условно гориво дава 7000 калории, които се получават при изгарянето на 1 тон висококачествени черни въглища. Тяхната цена на международния пазар от началото на годината се върти около $330-350, тоест 600-620 лв. Това означава, че дори и след увеличението на цените нашите въглищни ТЕЦ ще получават около 7-8 ПЪТИ по-евтино гориво от ТЕЦ в Западна Европа, които работят с вносни въглища от Русия, САЩ, Колумбия, Австралия и т.н. За газовите централи изобщо няма да коментирам - там разликата е още по-голяма.", обясни експертът по устойчиво развитие Боян Рашев.

По думите му въглищните ни ТЕЦ в момента са практически безалтернативни за електроенергийната система.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички