Потреблението на природен газ в Европа се срина с 20%


 Потреблението на природен газ в Европа се срина с 20%
Снимка: iStock

2611

Потреблението на природен газ в Европа се срина с 20% след началото на руската военна инвазия в Украйна преди две години, съобщи в нов доклад Институтът за енергийна икономика и финансов анализ (IEEFA).

Нарастващите инсталации за възобновяем енергиен капацитет и мерките за повишаване на енергийната ефективност допринесоха за понижаване на потреблението на газ в Европа през 2023 г. до най-ниското ниво от 10 години, а пиковото търсене на втечнен природен газ (LNG) на континента може да бъде факт още през следващата година, посочи IEEFA.

Най-новата версия на European LNG Tracker на IEEFA за проследяване на доставките на втечнен природен газ в Европа, разкрива, че спадащото търсене на синьото гориво се дължи главно на Германия, Италия и Обединеното кралство. В резултат на това потреблението на LNG на континента се очаква да достигне своя връх през 2025 г.

Още: Газохранилището в Чирен е запълнено на близо 98%, в Европа са пълни почти изцяло

Тъй като пазарите бързо ограничават зависимостта си от руския газ след началото на инвазията в Украйна, IEEFA прогнозира, че вносът на LNG би трябвало да нарасне през 2023 г., за да компенсира недостига, но тази прогноза не се оправда, като търсенето на втечнен природен газ в Европа остана непроменено на годишна база.

Търсенето на газ в Европа спадна през предходните две години поради енергийната криза, рекордно високите референтни цени на синьото гориво през 2022 г. и по-слабото търсене в индустрията на фона на колебливото представяне на европейските икономики. Потреблението на домакинствата също е спаднало поради мерките за пестене на енергия, като в същото време европейските правителства се стремят да увеличат дела на възобновяемите енергийни източници в производството на електроенергия и да се откажат от руския газ, когато и където е възможно.

Само в рамките на ЕС, зависимостта на блока от руски газ – както втечнен природен газ, така и този по тръбопровод - спадна от 45% през 2021 г. на едва 15% през 2023 г., съобщи миналата седмица Европейската комисия.

Още: Вносът на втечнен газ в Европа спадна до 20-месечно дъно

За да компенсира значително по-ниския прием на руски газ, Европа побърза да изгради много терминали за внос на LNG.

Според последния анализ на IEEFA, се очаква пиково търсене на LNG през 2025 г., като комбинираният капацитет на терминалите за LNG в Европа може да се окаже три пъти по-висок от очакваното търсене на втечнен природен газ до края на десетилетието.

От февруари 2022 г. насам Европа е добавила 53,5 млрд. куб. метра нов капацитет за регазификация на втечнен газ, като през миналата година осем от 37-те терминала за внос в Европа са имали степен на използване под 50%.

Допълнителни 94 млрд. куб. метра нов или разширен капацитет за внос на втечнен природен газ са в етап на планиране и се очаква да бъдат пуснати в експлоатация до 2030 г. Това ще доведе капацитета на Европа за втечнен природен газ до 405 млрд. кубични метра.

Германия, например, може да използва по-малко капацитет за внос на втечнен природен газ, отколкото е планирала да разгърне през това десетилетие, но по-добре е да има запасни мощности, отколкото да съжалява, заяви преди време Маркус Кребер, главен изпълнителен директор на най-голямата германска компания за енергийни услуги RWE.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички