Премиерът проведе среща с ръководството на "Лукойл"


Премиерът проведе среща с ръководството на "Лукойл"
Снимка: БГНЕС

1705

Министър-председателят Гълъб Донев проведе среща с представители на ръководството на „Лукойл“. В разговора в Министерския съвет участваха също вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

В хода на срещата бяха дадени гаранции от страна на „Лукойл“ за обезпечаване на вътрешното потребление на горива в България. От компанията поеха също ангажимент да продължи плащането на авансовия данък върху свръхпечалбата, чрез който се реализират социални разходи у нас.

МАЕ: Енергийната война между Европа и Русия все още не е приключила

Обсъден беше и процесът по технологична подготовка на рафинерията за диверсификация на доставките на суров петрол, като от страна на „Лукойл“ беше заявено намерение още през месец март да стартира работата с неруски петрол.

Неотдавна, на енергийната комисия в парламента стана ясно, че през 2021 година "Лукойл Нефтохим" е преработвала по-малко руски петрол от 2022 година. За 2021 година 50% от преработения петрол е руски, за 2022 година - 88%.

В тази връзка министър-председателят Гълъб Донев акцентира върху значението на изграждането на петролопровода Александруполис – Бургас, което за България ще бъде допълнителна гаранция за сигурност и възможност страната ни да осигури алтернативни източници на петрол, с които рафинерията да работи.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички