Путин и Ердоган дадоха старт на третия блок на АЕЦ "Аккую" в Турция


Путин и Ердоган дадоха старт на третия блок на АЕЦ  "Аккую" в Турция
Снимка:

5023

Руският президент Владимир Путин и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган направиха „първа копка“ за третия блок на атомната електроцентрала „Акую“ в Турция, което означава действителното начало на строителството на блока, съобщи ТАСС. 

Атомната електроцентрала Akkuyu в провинция Мерсин на брега на Средиземно море се изгражда от държавната корпорация Росатом. Путин участва в церемонията по повод началото на строителството на третия блок на АЕЦ "Аккую" чрез видеоконференция.

Ръководителят на Росатом Алексей Лихачов, който присъстваше на самата строителна площадка на АЕЦ отбеляза, че вече тази строителна площадка се е превърнала в най-голямата ядрена строителна площадка в света. "Проектът е наистина уникален. В момента АЕЦ" Аккую "е най-голямото ядрено строителство на планетата. От днес тук се изграждат едновременно три енергийни блока едновременно", каза Лихачов на церемонията.

Той отбеляза още, че въпреки строгите ограничения, причинени от карантинните мерки, работата е така организирана, че строителството да не спира нито за един ден. По-специално, това беше постигнато чрез подкрепата на турските власти, която, наред с други неща, спомогна за ротацията на служителите, участващи в изграждането на турската атомна електроцентрала, изтъкна той.

Турция обяви плановете си за развитие на ядрената си енергетика още в началото на 70-те години, а през 1974-1976 г. съветски специалисти проучиха мястото за изграждане на атомна електроцентрала близо до град Аккую на брега на Средиземно море. Плановете на турското ръководство за изграждане на първата атомна електроцентрала в републиката обаче многократно се отлагаха по различни причини.

Турските медии нарекоха началото на строителството на третия блок на АЕЦ Akkuyu историческо събитие, предаде БГНЕС. Според вестник "Сабах" очакванията са, че Турция с инвестиция от 20 милиарда долара в проекта за АЕЦ, само на етапа на строителството, ще може да спечели поне $ 6 милиарда.

Според министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Донмез, Анкара очаква да въведе в експлоатация първия реактор на строящата се станция през 2023 г., когато републиката ще отпразнува 100-годишнината си. „След това всеки следващ енергиен блок ще бъде пускан в експлоатация всяка година“, подчерта той. Така АЕЦ Akkuyu може да започне да работи с пълен капацитет още през 2026 година.

Посещавайки Анкара през 2018 г., Путин отбеляза, че ще се опита да вземе участие в церемонията по пускане в експлоатация на първия енергиен блок Akkuyu през 2023 г., заедно с Ердоган.

Проектът за изграждане на АЕЦ Akkuyu се изпълнява от "Аккую Ядър" (над 99% от акциите му са собственост на предприятия от "Росатом") въз основа на междуправителствено споразумение, подписано между Русия и Турция през май 2010 г. През юни 2020 г. започна строителството на втория блок на атомната електроцентрала. След завършване на строителството АЕЦ Akkuyu с инсталирана мощност от 4800 MW ще генерира около 35 милиарда kWh годишно.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички