Разкриха как ще връщат парите за парно


Разкриха как ще връщат парите за парно
Снимка: БГНЕС

5452

"Булгаргаз" подписва 199 споразумения с топлофикациите и газоразпределителните дружества за връщане на 201 млн. лв. надвзети пари заради предоговорената с "Газпром" по-ниска цена на природния газ, съобщи пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

На домакинствата пари няма да се връщат, а надвзетите суми ще се приспадат от сметките. Реални пари ще получат само онези абонати, които вече не са клиенти на топлофикационните дружества, обясни енергийният министър.

Петкова определи намалението на цената на природния газ, което са успели да постигнат след няколкомесечни преговори с "Газпром", като безпрецедентно. Основната му е цел е от него да се възползват от него именно битовите потребители и българския бизнес, каза министърът. В закона са разписани ясни правила как по най-бързия начин клиентите ще се възползват от това намаление.

За целия отоплителен сезон средно върнатите пари за клиент ще бъдат под или около 20%. Това заявиха по bTV Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикационните дружества и енергийният експерт Иван Хиновски. Ключова за размера на сумите за връщане ще бъде новата по-ниска цена, която КЕВР ще определи тази сряда, каза Георгиев. Връщането на парите на клиентите няма да е проблем, защото топлофикациите имат вече изработен механизъм за това с възстановяването на суми при изравнителните сметки, заяви Хиновски.

12-те топлофикационни дружества ще получат различни суми след намалението на цената на газа със задна дата. Най-голям дял в сумите за връщане сред клиентите има "Топлофикация София" - близо 59 млн. лева.

Голяма част от тях трябва да отидат при клиентите на парното. Изравнителните сметки също участват в цялата математика с изчислението на сумите, които трябва да бъдат върнати, заяви Кремен Георгиев. Ще има една сума за връщане, която обхваща целия период, но изчислена за месеци.

Имало е обективна причина за по-високите сметки през март и това е била по-ниската температура, категорични са двамата експерти. За предстоящия отоплителен сезон се очаква намаление между 9 и 15% на сметките спрямо предишната година, заяви Кремен Георгиев.

Проблемът е, че стъпваме на много ниска база. Топлинната енергия, която ползваме през май месец, е на база минимум цени на природния газ. В момента сме в един минимум на цената на топлинната енергия, обясни Хиновски. КЕВР трябва да изготви средна прогнозна цена за една година, заяви Хиновски, според когото ще има повишение на стойността на синьото гориво през есента.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички