Ще поевтинее ли парното заради по-евтиния руския газ?


Ще поевтинее ли парното заради по-евтиния руския газ?
Снимка: iStock/Guliver

6250

Голямото намаление в цената на газа, с което властите се похвалиха вчера, ще го има, но не е ясно дали и до каква степен ще бъде усетено от бизнеса и домакинствата. Това стана ясно от обясненията на министъра на енергетиката Теменужка Петкова и шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов.

"Булгаргаз" ще представи нови отчети и КЕВР ще определи нови цени на топлинната енергия (топла вода и парно), включително със задна дата – от август, 2019 г. насам. Ще предложим от 1 април 26,29 лева без ДДС цена на газа за мегаватчас, а в момента е 44,44 лева без ДДС, посочи директорът на компанията Николай Павлов пред bTV.

Ръководителят на "Булгаргаз" обаче не каза какви суми ще възстанови "Газпром" заради по-висока цена на доставяния газ. Договорът важи от 5 август 2019 г. Вчера обаче той каза от Министерския съвет, че "Булгаргаз" ще върне 150 млн. лева с ДДС за периода от 5 август миналата година до 31 март 2020 г. и впечатлението беше, че ще има намаление на цената от 40%.

"За всеки отделен месец от 5 август насам цената ще е различна", уточни Николай Павлов, защото формулата е с променливи (компонента с цената на петрола и с хъбова компонента т.е. конкурентните цени от даден хъб или хъбове, като се гледат цените на хъбовете в Германия, Франция и Италия), като добави: "В зависимост от динамиката на пазара, за някои месеци ще има намаление от 35%, за някои от 25%". Той поясни, че 40% поевтиняване щяло да има от април, а не както вчера, 3 март, излезе от казаното на пресконференцията в Министерския съвет.

Не бива да се смята, че намалението на сметката за парно и топла вода за гражданите ще е 40%. Ще се смята за всеки отделен месец от КЕВР, каза и Теменужка Петкова пред Нова телевизия.

На директен въпрос към Павлов ще има ли намаляване на сметките за парно например на софиянци, отговорът беше, че това било извън компетенциите на "Булгаргаз". Павлов препрати към КЕВР, тъй като тепърва "Булгаргаз" ще прати заявление за следващия ценови период, от началото на април. Заявлението щяло да бъде внесено утре, 5 март. КЕВР трябва да вземе решение за цената на газа през този месец.

На въпрос "Топлофикация" ще има да взима, но ще има ли да дава на клиентите, Петкова потвърди, че "Топлофикация София", която е с най-големи дългове, ще получи пари. "Клиентите трябва да са спокойни, цената се регулира от КЕВР", каза още енергийният министър.

"При всички случаи ще се усети", заяви Петкова, като повтори, че каква ще е цената, ще каже КЕВР. Тя увери, че няма опасност посредниците да "оберат" намалението с оправдание "погасяване на дългове".

След дълги преговори и намесата на Европейската комисия, цената на "синьото гориво", което получаваме от "Газпром", се определя по нова, по-изгодна за нас формула.

Петкова не пропусна да посочи ролята на ЕК и споразумението с "Газпром". "Европа даде рамката, Европа даде ангажираността на "Газпром" да се върви в тази посока", обясни енергийният министър пред Нова телевизия.

Петкова отговаряше само с думата "конкурентна" при въпросите кое е по-евтино сега - руският газ или втечненият американски газ. И добавяше само, че с новата цена на руския газ и другите щели да предложат "конкурентни цени". При 3 млрд. куб. метра годишно потребление на газ в България, около 500 млн. се падат на втечнен газ, добави енергийният министър и отрече, че новата цена на газа ще бъде "компенсирана" с поръчка за Русия за "Турски поток" на българска територия.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички