"Росатом" планира да произвежда водород в Колската АЕЦ


"Росатом" планира да произвежда водород в Колската АЕЦ
Снимка: БГНЕС

5161

„Росатом“ планира до 2030 г. да подготви търговско предложение за производство на водород чрез конверсия на метан в атомна енерготехнологична централа. Това заяви вицепрезидентът по маркетинг и развитие на бизнеса на „Русатом Оверсиз“ Антон Москвин, цитиран от neimagazine.com. Водород - горивото на бъдещето

Говорейки за водородните проекти на корпорацията, той съобщи, че в момента се работи по няколко проекта за използване на АЕЦ. В частност се разработва технико-икономическа обосновка за използване на свободна мощност от Колската АЕЦ за производство на водород чрез електролиза. На площадката на централата се планира изграждане на изпитателен комплекс, който ще се състои от електролизни инсталации руско производство.

„В по-далечна перспектива, работим върху създаването на атомна енерготехнологична централа с високотемпературен реактор с газово охлаждане и химико-технологична част – това ще е инсталация за конверсия на метан. Планираме към 2030 г. да подготвим търговски ефективно решение за производство на водород по такъв метод. Това ще бъде голям производствен комплекс и водородът ще бъде максимално нисковъглероден“, заяви Московин.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички