Русия е поискала неустойка от България заради отказа да плащаме газа в рубли


Русия е поискала неустойка от България заради отказа да плащаме газа в рубли
Снимка: iStock

7600

Русия е поискала неустойка от България след спирането на доставките от "Газпром", обяви енергийният министър Росен Христов. По думите му повече информация и подробности не могат да бъдат изнасяни, пише БГНЕС.

"Предявени са претенции за нещо, което те смятат, че им дължим. Всички стъпки, които се предприемат, са да се защитят българските интереси, всичко се прави с консултация с компетентни юристи и нещата с договора са под контрол", добави той.

По думите му в момента страната ни не купува руски природен газ и това се доказва със сертификати за произход, изискани от доставчиците, които участват в тръжните процедури за доставка на газ.

По повод повдигнатите обвинения срещу бивши управляващи за нанесени щети на "Булгаргаз", той заяви, че не иска да се намесва в обвинения и да ги интерпретира. "Съдебната система трябва да си свърши работата. Дал съм показания, цялата поискана информация от министерството и "Булгаргаз" е предоставена. Вярвам, че е обработена и обвиненията са повдигнати на база факти", коментира служебният министър.

Христов отхвърли твърдението, че обвиненията са повдигнати, защото е спрян договорът с "Газпром" и ги определи като "абсолютно необосновани", тъй като по думите му решението да се спрат плащанията според изискванията е изцяло на бившето правителство. Европейски държави обаче все още продължават да плащат по същата схема без никакъв ущърб на санкциите.

"И Гърция, и Унгария, Германия. Много държави продължават да купуват руски газ с намаляващи темпове. Оборотът на "Булгаргаз" е за милиарди, така че дори най-малкото отклонение в надценката струва милиони", посочи той.

"Не спряхме да купуваме руски газ – всичкият газ, купуван от април до август – септември, е купуван, без да се искат сертификати за произход. В момента купуваме изключително чрез тръжни процедури и при всяка покупка се изисква сертификат за произход, гарантиращ, че газът не е руски", добавя той.

Служебният министър обясни още, че газът за 2023 г. е осигурен и цената ще бъде изгодна. В момента се водят преговори за дългосрочни доставки на втечнен газ, като се включва и опцията страната ни да използва терминалите на Турция.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Чешката ЧЕЗ съди "Газпром" за милиони

Най-големият вносител на газ в Германия заведе дело срещу "Газпром"

Износът на "Газпром" се срина до най-ниското ниво от разпада на СССР

Кремъл: Русия е спряла газа на когото трябва

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички