Русия следва плана - свива износа си на петрол през август


Русия следва плана - свива износа си на петрол през август
Снимка: iStock

3790

Русия е на път да изпълни плана си за намаляване на износа си на петрол през август с 500 000 барела на ден, предаде вестник „Комерсант“, като се позовава на два запознати източника.

Според ежедневника износът на руски петрол по море може да спадне до 2,9-3 млн. барела на ден през август, главно заради съкращенията на износа през балтийските пристанища на Русия. Заедно с доставките на тръбен петрол, общият руски износ се очаква да достигне 4,1 млн. барела на ден.

Намаляването няма да изисква значителни усилия от руските петролни производители. По данни на аналитичната компания Kpler през юли средният дневен износ по море на петрол от Русия е спаднал до 3,1 млн. барела на ден срещу над 3,4 млн. барела на ден през юни и рекордните 3,9 млн. барела на ден през май.

Съкращенията през август ще бъдат осъществени благодарение на коригиране на експортния график за третото тримесечие на годината на държавния тръбопроводен оператор „Транснефт“, предаде „Комерсант“.

Руските компании, добиващи черно злато, няма да намаляват добива си, а вместо това количествата ще бъдат изпратени в рафинериите.

Спадът на петролния износ на Русия е важен в контекста на отношенията със Саудитска Арабия като част от сделката ОПЕК+. Саудитска Арабия доброволно намалява производството с 1 млн. барела на ден през юли и август, като се надява да спре непрекъснатата низходяща тенденция на цените на петрола тази година.

Като част от усилията на ОПЕК+ да ограничи предлагането на петрол на световните пазари, Русия обеща доброволно да намали производството си с 500 000 барела на ден през август и с още толкова до края на 2024 г.

Саудитска Арабия, другият най-голям износител на петрол във формата ОПЕК+, доброволно намали добивите си с 1 млн. барела дневно от началото на юли, за да подкрепи цените.

Днес Reuters обяви, цитирайки министерството на енергетиката на Саудитска Арабия, че кралството ще продължи доброволно да съкращава добива на петрол до края на декември 2024 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Русия става най-големият производител на петрол в ОПЕК+

Русия чупи рекорди в износа на петрол към Китай и Индия

ОПЕК търси нови членове, проведени са разговори с четири държави

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички