Санирането е на път да се превърне в нещо, за което може да съжаляваме


Санирането е на път да се превърне в нещо, за което може да съжаляваме
Снимка: БГНЕС

12802

Промени в Закона за управлението на етажната собственост на първо четене, които тепърва трябва да бъдат потвърдени на второ, променят сериозно картината как ще изглежда санирането в България.

За какво става въпрос - на първо място, по-бързо да бъдат вземани решения от общите събрания на етажната собственост. За целта се предвижда те да може да се провеждат онлайн. Въвежда се и възможността за неприсъствено гласуване. То ще се извършва в срока от публикуването на обявата за събранието до провеждането му. Това ще става чрез декларация – подписана саморъчно или с електронен подпис.

Само че при гласуването на промените имаше критики от депутати от всички парламентарни групи. Защото има и промени като тази - намалява се нужното мнозинство от собственици за взимането на определени важни решения – при основно обновяване, основен ремонт, за усвояване на средства от еврофондовете, от държавата или общините, безвъзмездна помощ и субсидии и т.н. По действащия закон трябва кворум от 67% идеални части от общите части на етажната собственост. Сега се предлага кворумът да падне на 51%.

Нещо повече – в законопроекта се предвижда да отпадне действащото изискване да се отлага събранието, когато не е постигнат кворум. Събранието ще се забавя само с един час, а след това ще се смята за законно проведено, независимо колко от собствениците присъстват, пише в. "Сега".

Председателят на правната комисия Стою Стоев от ПП-ДБ напомни, че действащият закон позволява кворумът да падне до 33% и едва след това може да се насрочи заседание, на което да участват колкото хора се съберат. С новите разпоредби междинната стъпка отпада – тогава, ако няма кворум, в един и същи ден може да се вземат решения, каквото и число да присъства от собствениците. Той открои като проблем и друга странна идея в законопроекта – когато няма избран домоуправител, кметовете да свикват общите събрания, с които да определят служебно управител от собствениците. Това е неработещо решение, изтъкна Стоев, и ще натовари някои от собствениците с работа, за която не са се съгласявали.

Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС също категорично се възпротиви на отпадането на долната граница на кворума. Той отхвърли и възможността кметовете да се ангажират с проблемите на етажната собственост. По думите му, по-скоро трябва да се налагат допълнителни задължения на самите собственици, включително със санкции.

Златан Златанов от „Възраждане“ се опълчи на друга странност – предложението да се задължи етажната собственост да избере контролен съвет, който да работи с цел „повишаване на сигурността на средствата в етажната собственост“ - при това срещу заплащане. Златанов изтъкна, че така излишно се администрират междусъседски отношения, още повече, че такъв съвет ще бъде напълно безсмислен в малките кооперации.

Андрей Чорбанов от ИТН пък напомни, че в градовете се появяват редица нови положения, които затрудняват провеждането на общите събрания. Например, появява се етажна собственост, при която 100 процента от жилищата се притежават от един човек, който ги отдава под наем; или пък в някои сгради много жилища са наети от фирми за офиси, а собствениците почти не ги навестяват. Чорбанов изтъкна, че с промените в закона трябва да се отчетат и подобни ситуации.

Законовите промени са важни заради Плана за възстановяване и устойчивост, по който в България трябва да дойдат 12 млрд. евро.

ОЩЕ: Санирането продължава с 282 милиона лева по ПВУ

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички