Санкциите принудиха петролните гиганти да си съперничат за Средиземно море


Санкциите принудиха петролните гиганти да си съперничат за Средиземно море
Снимка: iStock

3303

Американският гигант Chevron води преговори за добив на газ в Алжир, след като заради войната в Украйна страната се превърна в една от алтернативите за доставка на синьото гориво в Европа, пише The Wall Street Journal. В последните години американските компании пренебрегваха богатите на петрол и природен газ държави в Близкия изток и Северна Африка, тъй като ги смятаха за политически риск, и се насочиха към добив на шистов газ и петрол, допълва изданието. Европейски гиганти ще разработват най-голямото находище на втечнен газ

Санкциите срещу Русия обаче коренно промениха ситуацията и възродиха интереса към тези алтернативи. Европейските гиганти Eni, TotalEnergies, BP и Royal Dutch Shell също имат интерес към находища в Средиземно море, включително в Алжир, Египет, Кипър и Либия.

Компаниите са в съревнование и за нови находища на природен газ, по-чист от другите изкопаеми горива и който беше посочен като допустим в зеления преход на ЕС.

През 2020 година Chevron, втората по големина петролна компания по пазарна капитализация, подписа меморандум за разбирателство с алжирската Sonatrach за проучвания за природен газ, но оттогава няма движение по него.

WSJ припомня, че Алжир притежава по-големи залежи на шистов газ и петрол от САЩ. В последните 2 месеца представители на Chevron са разговаряли с алжирски чиновници и са наели консултанти, които имат достъп до алжирските находища – и конвенционални, и шистови.

Chevron е част от консорциумите, които откриха и разработват големи залежи в Египет и Израел. Сега надеждите на компанията са да приложат опита, който имат от американските шистови находища, и в Алжир.

Говорител на петролния гигант отказва коментар на информацията на WSJ, но потвърждава за подписано споразумение с алжирското правителство за достъп до документацията за три от най-големите газови находища в страната.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Доставките на втечнен газ от САЩ за Европа вече се пренасочват другаде

Какво ще се случи, ако Русия спре доставките на газ за Европа?

България намира най-евтиния газ, доставките за годината са осигурени

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички