Северна Македония ще участва в LNG терминала в Александруполис


Северна Македония ще участва в LNG терминала в Александруполис
Снимка: Offshore Energy

6096

Северна Македония ще инвестира 750 млн. евро в изграждането на плаващия терминал за втечнен природен газ и газовата централа в Александруполис.

Скопие смята да вложи над 380 млн. евро, получавайки 25% дял в 800-мегаватовата централа и 370 млн. евро в 10% дял в терминала за втечнен природен газ, каза премиерът Зоран Заев, цитиран от SeeNews.

За целта държавните компании "Национални енергийни ресурси" и енергийната "Електрани" са подписали споразумения за сътрудничество с гръцки компании за закупуване на дял в терминала за втечнен газ и газовата централа, както и за резервиране на капацитет за период от 15 години.

Участието на двете македонски компании допълнително ще засили стратегическото и маркетинговото значение на проекта и ще има ключова роля в повишаването на енергийната ликвидност и оптимизирането на доставките на газ в Северна Македония, навлизането на LNG в региона на Западните Балкани, предлагайки на тези пазари повишена диверсификация и гъвкавост на енергията, казват от гръцката компания Gastrade, която разработва LNG терминала.

Проектът подкрепя, допълва и работи в хармония с другите съществуващи или планирани ключови проекти за газова инфраструктура в региона: интерконекторът Гърция-България, газовата връзка Гърция-Северна Македония, газопроводът ТАП, интерконекторът България-Сърбия и терминала за втечнен природен газ "Ревитуса".

LNG терминалът в Александруполис, който се очаква да започне да функционира в началото на 2023 г., ще включва плаващ блок за съхранение и регазификация на втечнен газ, превръщайки се в нов, независим енергиен портал за пазарите в Югоизточна и Централна Европа.

Станцията ще има капацитет за съхранение на втечнен природен газ от 170 000 куб. метра и капацитет за доставка на природен газ, който ще надвишава 5,5 млрд. куб. метра годишно.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички