Скрити залежи: Гърция откри редкоземни метали в устията на Струма, Места и Марица


Скрити залежи: Гърция откри редкоземни метали в устията на Струма, Места и Марица
Снимка: iStock

7284

Редкоземните метали са група от 17 елемента, които заедно с други критични суровини се използват в производството на широка гама от високотехнологични продукти: от смартфони, компютри, вятърни турбини през катализатори на автомобили, батерии за електромобили до отбранително оборудване, сателити, лазери, оптични влакна и авиационни двигатели.

Те се наричат „редкоземни елементи“ и противно на това, което подсказва името им, са изобилни на планетата. Тяхната рядкост се дължи главно на трудността на извличането и обработката им, тъй като не се срещат в достатъчно високи концентрации, за да бъдат икономически експлоатирани.

Сигурното снабдяване с такива критични суровини се превръща във все по-важен геополитически въпрос, тъй като ЕС търси начини да намали зависимостта си от Китай в тази област. ЕС вдига добива на стратегическите суровини над 3 пъти

Гърция, заедно с Гренландия, Швеция, Финландия и Норвегия, със своите значителни находища на редкоземни метали, са сред страните в състояние да предложат част от решението, пише Еkathimerini.

Геологията на Гърция, според д-р Константинос Ласкаридис, ръководител на дирекцията по минерални ресурси и минно дело към Гръцкия орган за геоложки и минерални изследвания (EAGME), представлява киселинни магмени скали, подобни на тези от Северна Европа, домакин на добре познатата Norra Kärr находища в Швеция (главно пералкален нефелин сиенит и екзотични минерали), Kvanefjeld (минерално находище, което се смята за 2-ото по големина находище на редкоземни оксиди в света и 6-oто по големина находище на уран) в Гренландия и Fen в Норвегия и Финландия, за които се смята, че могат да задоволят нуждите на Европа само през следващите десетилетия.

Реките Струма, Места и Марица крият богатства

От изследванията проведени от IGME (сега EAGME) в сътрудничество с ELKETHE има сериозни индикации за наличието на редкоземни елементи главно в Северна Гърция.

Редкоземни елементи, и то с високо съдържание, се откриват в крайбрежната и подводна среда между Халкидики и Александруполис, главно в устията на реките Стримонас (Струма), Нестос (Места) и Еврос (Марица), пише Money Review. Резултатите от седиментологичните изследвания и анализите на проби, извършени в тези райони, са доста обнадеждаващи, със средно съдържание на редкоземни елементи от 1.17%, но за съжаление със значително съдържание на торий (радиоактивен елемент). „Наличието на радиоактивни елементи и тежки метали в редкоземните метали е основната причина в Европа, въпреки че има открити залежи, да не са експлоатирани досега“, подчертава д-р Ласкаридис.

Според Ласкаридис от залежите на редкоземни минерали, изследвани в Гърция само черните пясъци от района на Лутра Елефтерон – Неа Перамос са от икономически интерес. Но заради местоположението си (в район с интензивен туристически трафик) всеки опит за развитие ще създаде проблеми.

„Необходими са по-нататъшни всеобхватни ореологични изследвания с геофизични и химични анализи и някои сондажи, за да се види дали индикациите са потвърдени“, посочва специалистът. Според него „ще минат най-малко 10 години от момента, в който започне пълна изследователска програма до експлоатацията на находището, период, който може да бъде намален само с 2 до 3 години с новите разпоредби, насърчавани от ЕС. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Норвегия откри голямо находище на редкоземни метали на неочаквано място (СНИМКИ и ВИДЕО)

Зад полярния кръг: Откриха най-голямото находище на редкоземни елементи в Европа

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички