След взрива: Пускат отново най-голямата петролна рафинерия в Румъния


След взрива: Пускат отново най-голямата петролна рафинерия в Румъния
Снимка: Belneftekhim

6095

Най-голямата петролна рафинерия в Румъния – Petromidia ще може отново да работи след голямата експлозия, станала на 2 юли. Нефтохимическият комбинат, разположен в крайбрежния град Наводари, ще възобнови операциите си до края на септември, предава SeeNews.

Petromidia ще възобнови дейността си в съответствие с работния график и доставката на оборудване, необходимо за ремонти и инспекции на звена, засегнати от инцидента, съобщават от Rompetrol Rafinare в изявление, подадено до Букурещката фондова борса.

Производствените съоръжения постепенно ще бъдат пускани в експлоатация. Сроковете за това ще зависят от допълнителните проверки и тестване на оборудването, в съответствие с правилата за безопасност, и от одобрението и сертифицирането на инсталациите от компетентните органи, посочват от компанията, която е част от казахстанската "КазМунайГаз Интернешънъл Груп".

Работата на инсталациите в рафинерията Petromidia беше прекъсната в резултат на взрив и последвал пожар в блока за хидроочистване на дизелово гориво на 2 юли, при които загинаха трима работници, a няколко души бяха ранени.

Инсталацията за преработка на дизел се запали и излезе от строя, въпреки че беше преминала през основен ремонт само няколко месеца по-рано. Експлозията и огромният стълб черен дим изплашиха жителите на околните градове и плажуващите в близките курорти по румънското Черноморие. След инцидента рафинерията бързо беше спряна, а целият персонал беше евакуиран.

Petromidia е най-голямата и модерна петролна рафинерия в Източна Европа, разположена на брега на Черно море, в близост до най-голямото пристанище на Румъния – Констанца. Тя е собственост на "КазМунайГаз Интернешънъл Груп" (известна преди под името "Ромпетрол Груп"), която е 100% собственост на казахстанската нефтена и газова компания "КазМунайГаз". Част от тази компания е и "Ромпетрол България".

Petromidia е един от основните производители на петролни продукти в Румъния и Черноморския регион. Капацитетът на рафинерията е 4.8 млн. тона петрол годишно. Чрез двете си петролни рафинерии, Rompetrol Rafinare осигурява над 40% от капацитета за рафиниране на Румъния и е единственият производител на полимери в страната.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички