Според МАЕ: Инвестициите в климатична неутралност трябва да достигнат 4,5 трлн. долара годишно


Според МАЕ: Инвестициите в климатична неутралност трябва да достигнат 4,5 трлн. долара годишно
Снимка: iStock

1787

Рекордният растеж в използването на технологиите за чиста енергия, включително слънчеви панели и електрически превозни средства, означава, че още е възможно да се ограничи глобалното затопляне до 1,5°C, обяви Международната агенция по енергетика, предаде Reuters.

В доклада обаче се посочва, че световните инвестиции в прехода към климатична неутралност (нулеви нетни емисии на въглероден диоксид) трябва да възлизат на 4,5 трлн. долара годишно, спрямо очакваното им ниво от 1,8 трлн. долара през 2023 г.

Температурите достигнаха рекордни нива тази година и средните глобални стойности са с около 1,1°C по-високи спрямо средните стойности от прединдустриалната епоха.

Това се сравнява с целта, поставена от Парижкото споразумение на ООН от 2015 г. за поддържане на покачването на глобалната температура доста под 2°C, като същевременно се полагат усилия за ограничаването им до 1,5°C, за да се предотвратят най-тежките последици – суши, наводнения и горски пожари.

В актуализираната версия на пътната карта за климатична неутралност (Net Zero Roadmap) целяща нулеви нетни емисии до средата на века МАЕ констатира, че увеличаването на мощностите за слънчева енергия и продажбите на електрически превозни средства от 2021 г. са в съответствие с целите, тъй като както са и инфраструктурни планове (зарядни станции, електропреносни мрежи и др.) в двете области.

„Въпреки това още са необходими много повече усилия, тъй като до 2030 г. е необходимо утрояване на глобалния възобновяем капацитет, удвояване на енергийно ефективната инфраструктура, увеличаване на продажбите на термопомпи и по-нататъшно увеличаване на използването на електромобили“, заяви МАЕ.

Въпреки тазгодишното екстремно време, политиците, които имат предвид кризата с разходите за живот и са изправени пред избори отстъпиха от обещанията за климата. „Правителствата трябва да отделят климата от геополитиката, предвид мащаба на предизвикателството“, заяви директорът на МАЕ Фатих Бирол.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Богатите петролни държави трябва да плащат климатичен данък, според бивш премиер на Великобритания

ЕП подкрепи мерките за увеличено използване на енергия от възобновяеми източници

Германия ще разполага с милиарди за климатичен преход на икономиката

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички