Сърбия обяви конкретен напредък по газовата връзка с България, от наша страна - общи приказки


Сърбия обяви конкретен напредък по газовата връзка с България, от наша страна - общи приказки
Снимка: iStock

2887

43 процента от всичко, което трябва да се свърши по изграждането на междусистемната връзка Ниш-Димитровград, е готово. Това заяви министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Дубравка Джедович на среща с българския служебен енергиен министър Росен Христов. Акцентът на срещата беше газовата връзка (интерконектора) между България и

По думите на Джедович, 93 на сто от договорените тръби са доставени, а 80 на сто вече са разпределени по трасето на бъдещия газопровод.

"Този ​​интерконектор е един от приоритетните проекти за Република Сърбия, тъй като освен допълнителни източници на доставки, той дава и възможност за укрепване на нашата позиция като транзитна страна за доставка на газ за страните от региона и Централна Европа. Очакваме завършването на работата през есента, поради което официално започнахме разговори с Азербайджан във връзка с доставката на газ от Каспийския регион", каза Джедович, цитирана от "Танюг", предаде БТА.

Росен Христов, който участва в двудневния международен Белградски енергиен форум 2023, заяви, че планът за строителството на интерконектора се спазва изцяло на територията на България и покани Джедович заедно да посетят строителните дейности от двете страни на границата. Той посочи, че е много важно да има непрекъснат контрол и да се оказва постоянна подкрепа, за да се гарантира, че изграждането на междусистемната газова връзка върви по план.

"Съвместната работна група си върши работата отлично, за което свидетелства и напредъкът в строителните дейности. Напълно сме ангажирани с разширяването на сътрудничеството между България и Сърбия в енергийния сектор, разчитайки на общи интереси", каза Христов.

Той добави, че някои от областите, в които може да се мисли за подобряване на сътрудничеството, са свързани с разширяването на капацитета на интерконектора и доставките на въглища.

Междусистемната газова връзка „България-Сърбия“ (IBS) ще бъде с обща дължина около 170 км от Нови Искър, България, до Ниш, Сърбия, от които около 62 км на българска територия. Газопроводът ще бъде с капацитет до 1,8 млрд. м3/г. с възможност и за реверсивен поток.

ОЩЕ по темата: Сърбия започна изграждането на газовата връзка с България

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички