Сърбия започна изграждането на газовата връзка с България


Сърбия започна изграждането на газовата връзка с България
Снимка: iStock

4600

Започна изграждането на газовия интерконектор между Сърбия и България. Строителните дейности стартитат в частта от трасето през Сърбия от Ниш до сръбско-българската граница край Димитровград.

Газовата връзка България-Сърбия ще свързва националните газопреносни мрежи на двете държави. Газопроводът се планира да бъде с обща дължина около 170 км от Нови Искър, България до Ниш, Сърбия, от които около 62 км на българска и близо 109 км на сръбска територия. Срокът за завършване на проекта е октомври 2023 г. Интерконекторът България – Сърбия трябва да бъде пуснат през 2022 г.

Щом газопроводът бъде завършен, снабдяването с природен газ ще бъде по-сигурно, както в Сърбия, така и в региона, заяви премиерът на Сърбия Ана Бърнабич. Тя подчерта, че този изключително важен проект се реализира с европейски партньори и е отличен пример за добро сътрудничество.

Планираният капацитет на газопровода е 5.5 млн. куб. метра/ден (1,8 млрд. куб. метра годишно) с възможност и за реверсивен поток. Предвижда се в бъдеще този капацитет да бъде увеличен до 2,4 млрд. куб. метра/годишно.

Общата стойност на проекта е 85,5 млн. евро, от които 25 млн. евро са заем от Европейската инвестиционна банка, 49,6 млн. евро са безвъзмездни средства от ЕС, а останалите около 11 млн. евро ще бъдат осигурени от бюджета на Сърбия и средствата на държавния газов оператор Srbijagas.

Проектът за изграждане на магистрален газопровод между Ниш и Димитровград предвижда монтаж на два газопровода, както и 4 измервателно-регулационни станции със спомагателни съоръжения (тези на българска територия са в Драгоман и Сливница). Завършването на този газопровод ще даде възможност за развитието на газоразпределителната мрежа в Централна, Източна и Южна Сърбия.

Строителството на участъка от българска страна е възпрепятствано от съдебна процедура по обжалване избора на изпълнител на участъка. Изпълнителният директор на компанията, която отговаря за проекта от наша страна - "Булгартрансгаз" Владимир Илиев, заяви пред bTV, че през януари са проведени заседания на Върховния административен съд по казуса. Временно спират строежа на газовата връзка със Сърбия

На церемонията край Димитровград присъстваха сръбският премиер Ана Бърнабич, министърът на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович, министърът на евроинтеграцията Ядранка Йоксимович, министърът на енергетиката на България Александър Николов, ръководителят на делегацията на ЕС в Сърбия Емануеле Джауфрет, директорът на Srbijagas Душан Баятович, шефът на Булгартрансгаз Владимир Малинов, както и представители на ЮгоРосГаз и Европейската инвестиционна банка.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Средства за интерконектора със Сърбия са били пренасочени към този с Гърция

Правителството бърза да довърши газовата връзка с Гърция

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички