ТЕЦ Марица Изток 2 ще работи, Берое да си търси нов спонсор


ТЕЦ Марица Изток 2 ще работи, Берое да си търси нов спонсор
Снимка: БГНЕС

6040

Държавният "ТЕЦ Марица Изток 2", който е в тежко финансово състояние, няма да спира, но ще работи на минимална мощност. Това обяви служебният премиер Стефан Янев в село Средно Градище, община Чирпан. ТЕЦ Марица-Изток 2 плавно ще премине на газ

"Само държавата не може да помага. Мениджмънтът на централата трябва да търси пазарни принципи", коментира Янев. По думите му за две седмици или за два месеца не може да се намери решение. "В Плана за възстановяване и устойчивост също ще търсим решение", каза още той.

По повод издръжката на ФК "Берое", премиерът препоръча футболният клуб да си търси нов спонсор. Сега - след решение отпреди години на Борисов, държавният ТЕЦ е собственик на отбора.

Преди 10 дни министърът на енергетиката в служебния кабинет обяви, че 700 млн. евро за плавен преход на всички ТЕЦ в Маришкия басейн от въглища на газ ще бъдат предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост. Тези пари са грант, а се предвижда съучастие на централите с 40%, ако решат да участват. Право на участие има както държавният и задлъжнял ТЕЦ "Марица Изток" 2, така и т.нар. американски централи в региона.

Сред идеите е поне 1,5 гигавата мощност в целия комплекс да минат на газ. Ако планът на България бъде одобрен, преминаването от въглища на газ ще трябва да започне в първия възможен момент - от началото на 2022 г., тъй като и тази модернизация би била временна. Причината - планът на ЕС е след 2030 г. да бъде спряно ползването на фосилни горива за производство на електроенергия. По думите му въпреки повишаване на цените на газа, това би бил по-изгоден вариант, защото цената на въглеродните емисии е огромна и непосилна при производството на ток от въглища. 

Самите грантове по Плана за устойчивост в тази му част ще бъдат достъпни чрез търг 700 млн. евро за плавен преход на всички тецове в Маришкия басейн от въглища на газ ще бъдат достъпни след представяне на проекти и кандидатстване.

Служебният министър обяви, че скоро ще подпише заповед, с която да възложи на ТЕЦ "Марица Изток 2" производството на определени квоти електроенергия, които централата да произведе за регулирания пазар. Като идеята е това да не се отрази на цените на тока за домакинствата. Вариантите как ще стане това точно обаче Живков остави за "друг път" - когато министерството се спре на някой от тях.

Припомняме, че има решение на Народното събрание, което забранява спиране на работата на губещия и задлъжнял държавен ТЕЦ и комплекс, а решенията на парламента са задължителни за всички институции.

По повод изявлението на бившия премиер Бойко Борисов тази сутрин, свързано с бюджета, Стефан Янев коментира, че след разговори с финансовия министър Асен Василев е разбрал, че има приходи в бюджета и тенденцията е положителна.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички