Ток на цена 0 лева - вече се случи в България заради ВЕИ


Ток на цена 0 лева - вече се случи в България заради ВЕИ
Снимка: iStock

8537

Ток от 0 лева - да, България го постигна. Случи се на енергийната борса в България - в сегмента "Ден напред". Такава беше цената в края на миналата седмица във времевия период 13:00 - 16:00 на 20 май и между 11:00 и 17:00 часа на 21 май. А причината - свръхпредлагането на ток, произеден от ВЕИ.

За "чудото" съобщи депутатът от ПП-ДБ Владислав Панев в нарочни публикации във Фейсбук: "Помните, че миналата година цената удряше и 1000 лева за мегаватчас. Това доведе до огромни инвестиции, които тласнаха махалото в другата посока. Някаква заслуга за това има и парламента, след като облекчихме бюрокрацията за инсталиране на мощности за собствено ползване."

Панев е уверен - ще има още много такива дни. "Важно е обаче да има ниски цени през цялото денонощие, като има няколко фактора, които ще свършат работа в тази посока. Батериите за съхранение (включително ПАВЕЦ Чаира), инвестициите в мрежата, свързаността с цяла Европа, а и не само", добавя той.

"Средната цена за 21 май пада до 58 лева за мегаватчас. Това са нормални пазарни процеси на търсене и предлагане. Големите разлики могат да бъдат компенсирани през системите за съхранение на енергия. ПАВЕЦ Чаира е такава батерия, която може да купува евтино на обяд и да продава скъпо при повишената консумация рано сутрин и късния следобед. Въпросът е колко дълго ще се проточи ремонта ѝ", коментира Панев в личния си профил във Фейсбук в неделя.

Що се отнася до "Чаира", засега ситуацията там е мрачна. ВЕИ централата не се очаква да заработи скоро - защо, научете тук: Енергийният министър каза ще заработи ли скоро ПАВЕЦ "Чаира". От друга страна обаче, в Плана за възстановяване от коронакризата има предвидени значителни инвестиции в "складове" за енергия.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички