TotalEnergies реорганизира бизнеса си - продава бензиностанции в Европа


TotalEnergies реорганизира бизнеса си - продава бензиностанции в Европа
Снимка: iStock

4101

Във връзка с наближаващия край на двигателите с вътрешно горене в Европа през 2035 г. френската група TotalEnergies иска да продаде мрежата си от бензиностанции в Германия и Нидерландия на канадската компания Couche-Tard. Тук влизат около 1200 бензиностанции в Германия и 400 в Нидерландия, съобщи TotalEnergies.

В Белгия и Люксембург TotalEnergies смята да създаде съвместно предприятие с канадския оператор на магазини за бързооборотни стоки за около 600 бензиностанции. Предприятието в съотношение 40:60 в полза на Couche-Tard ще притежава и експлоатира 619 бензиностанции в Белгия и Люксембург.

„Бензиностанциите в 4-те държави ще продължат да работят под марката TotalEnergies, докато горивото се доставя от компанията, но за срок не по-малко от 5 години“, посочи компанията, цитирана от AFP. TotalEnergies ще зарежда обектите от двете си рафинерии – в Антверпен (Белгия) и Лойна (Германия).

Двете компании заявиха, че Alimentation Couche-Tard е направила оферта, оценяваща бизнеса в четирите страни на 3,1 млрд. евро. TotalEnergies смята да съсредоточи усилията си върху развитието на нова мобилност с електрическо и водородно задвижване в Германия и Нидерландия, където не е пазарен лидер. Това включва зарядни станции извън бензиностанциите и дистрибуция на водород. Чрез партньорството в Белгия и Люксембург TotalEnergies смята да увеличи максимално продажбите на бензиностанциите, несвързани с горива; компанията е пазарен лидер в това отношение и в двете държави.

Жалби от екологични организации

От 2015 г. насам TotalEnergies продаде бензиностанции в Италия, Швейцария и Обединеното кралство. Продажбата на обектите е част от стратегията за „трансформиране в мултиенергийна компания и постигане на CO2 неутралност до 2050 г.“, посочва концернът. Това не включва непреките емисии – от изгарянето на горивата.

През 2021 г. TotalEnergies обяви, че е изхвърлила около 454 млн. тона парникови газове, 400 млн. – непреки. Няколко екологични организации обаче са подали иск срещу компанията за „измамни бизнес практики“ във Франция предвид това, което смятат за подвеждащи климатични обещания.

Couche-Tard планира да финансира придобиването, чрез налични парични средства, съществуващи кредитни линии и нов дългосрочен заем, заедно с други източници. Според главният изпълнителен директор на групата Брайън Ханаш придобиването е „силно географско допълнение към съществуващата ни европейска мрежа, което ни позволява да се развиваме заедно в някои от най-силните европейски икономики“. Couche-Tard очаква сделката да приключи преди края на годината, но заяви, че „не е сигурно, че офертата ще бъде приета и сделката ще бъде завършена“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

TotalEnergies с ценова отстъпка по бензиностанциите във Франция

Рекордни печалби за енергийните гиганти заради скъпите горива

Енергиен гигант дава щедри бонуси на хората, ако ползват по-малко ток

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички