Турция ще добива газ в Черно море, влага над 100 млн. долара


Турция ще добива газ в Черно море, влага над 100 млн. долара
Снимка: Turkey Ministry of Energy and Natural Resources

7195

Турция започва подготовка за добив на природен газ от Черно море. Държавата ще инвестира 780 млн. турски лири (около 111 млн. долара), за да изгради подводна инсталация за добив на газ и 155-километров тръбопровод до ново газопреработвателно съоръжение в град Фильос на западния черноморски бряг на Турция. Новината съобщава вестник Hurriyet Daily News, като се позовава на доклад за оценка на въздействието върху околната среда на проекта.

Първият турски сондажен кораб – "Фатих", откри 405 млрд. куб. метра природен газ миналата година, което е най-голямата находка в историята на страната и най-голямото офшорно находище през 2020 г. в целия свят. Находището Туна-1 (или Сакаря) се намира на около 170 километра от брега на окръг Зонгулдак. Откритият от Турция газ в Черно море е за 80 млрд. долара

Първата част от този проект предвижда изграждането на подводна инсталация за добив на газ в изключителната икономическа зона на Турция в Черно море. Вторият етап включва построяването на подводен газопровод на 2,2 километра под морското равнище, който ще осъществява връзката с третия компонент – газопреработвателно съоръжение, намиращо се в град Фильос, предава БТА.

Очаква се около 2000 души да бъдат наети на работа в рамките на проекта за отвеждане на газа от находището Сакаря до континенталната част на страната.

В първата фаза на проекта, започваща от първото тримесечие на 2023 г., се предвижда да бъдат произвеждани общо 10 млн. куб. метра природен газ на ден от между 6 и 10 кладенеца в находището Сакаря. Това количество ще бъде транспортирано през газопровода до Фильос, където ще бъде преработвано, за да се осигури налягане, отговарящо на изискванията на турската енергийна компания "БОТАШ" (BOTAŞ), която на свой ред ще го доставя до крайните потребители. Турция купи нов сондажен кораб, за да търси нефт в Черно море?

Инсталацията във Фильос ще преработва около 3,5 млрд. куб. метра газ от Сакаря годишно, за да помогне за осигуряването на годишното потребление от 50 млрд. куб. метра газ на Турция. Във втората фаза дневното производство от между 30 и 40 кладенеца ще достигне 40 млн. куб. метра газ от 2023 г., а от 2028 г. се очаква продукцията да нарасне до почти 15 млрд. куб. метра годишно. Турция се отказва от руския газ

В момента Турция покрива почти изцяло газовите си нужди чрез внос от Русия, Азербайджан, Иран или чрез втечнен природен газ от САЩ и Катар.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички