Търсенето на танкери скочи до най-високото си ниво от десетилетие


Търсенето на танкери скочи до най-високото си ниво от десетилетие
Снимка: iStock

1866

След като глобалната търговия преодолява санкциите срещу Русия, основна става нуждата от все повече танкери за пренос на горива. Азия и Близкият изток добавят капацитет за рафиниране за сметка на САЩ и Европа, а поръчките за танкери тази година скочиха до най-високото си ниво от 10 години.

Само от началото на 2023 г. са поръчани общо 38 танкера, или най-големият брой от 2013 г., сочат данни на брокера Braemar, цитирани от Bloomberg.

В глобалната търговия се наблюдава значително разместване. Преди забраната на ЕС за руски петролни продукти, Русия започна да пренасочва товари с петролни продукти към Северна Африка и Азия. Същевременно Европа започна да купува повече дизел и други горива от Близкия изток, Азия и Северна Америка, за да компенсира вноса от Русия.

Русия започна да използва методът товарене от кораб на кораб и така съкрати маршрутите насочени към Африка и Азия, след забраната за износ към ЕС.

Европа увеличава вноса на дизел от Близкия изток и Азия, за да се справи със загубата от руски внос, от който идваха около 600 000 барела на ден (bpd) преди ембаргото да влезе в сила на 5 февруари.

Това разместване на световния пазар с горива и по-дългите разстояния, които танкерите трябва да изминават , за да доставят руски петролни продукти извън Европа, увеличи търсенето на танкери, превозващи петролни продукти.

Рафиниращият капацитет в света се очаква да се увеличи с близо 3 млн. барела на ден до края на 2023 г. Най-вероятно ще започнат най-малко 9 проекта за рафинерии в Близкия изток и Азия, прогнозира EIA миналата година.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Танкери с руски петрол може да бъдат изоставени в морето

След санкциите: България е втора в света по внос на руски нефт по море

Суецкият канал вдига таксите за танкери

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички