Суецкият канал повишава таксите за петролни танкери


Суецкият канал повишава таксите за петролни танкери
Снимка: iStock

2803

Суецкият канал увеличава допълнителните такси за преминаване на натоварени и празни петролни танкери в двете посоки на морския път от 1 април, съобщават египетски медии.

Допълнителната такса за натоварени с петрол танкери се повишава до 25% над обичайните транзитни такси, а допълнителната такса за празни петролни танкери се увеличава до 15% над обичайното, информират от Администрацията на Суецкия канал. Суецкият канал вдига корабните такси

Допълнителните такси са временни и могат да бъдат променени или премахнати при промени на пазара на морски транспорт. Аргументите за вдигането на цената са забележителният растеж на глобалната търговия и на превоза на товари, както и развитието и подобренията по канала.

Администрацията на Суецкия канал обяви през септември 2022 година, че ще повиши транзитните такси, за да балансира увеличените цени на енергията, тарифите за навло и дневните тарифи за тайм-чартър на танкери.

"Повишаването на транзитните такси е необходимост, за да се изправи пред въздействието на текущата световна инфлация върху увеличените разходи за навигационни услуги в канала", каза председателят на Суецкия канал Осама Рабие, когато за първи път беше съобщено за вдигането на цените.

През последните две години Суецкият канал поставя нови рекорди по реализирани приходи. През януари бяха отчетени най-високите месечни приходи в историята му - 802 милиона долара. Рабие прогнозира, че приходите от Суецкия канал ще скочат с 15%, за да достигнат рекордните 8 милиарда долара през текущата фискална година. Невиждани приходи и сериозен ръст на трафика очаква Суецкия канал

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Урокът от блокадата на Суецкия канал

Пандемията промени завинаги световната търговия

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички