Украинският енергиен гигант "Нафтогаз" изпадна във фалит


Украинският енергиен гигант "Нафтогаз" изпадна във фалит
Снимка: iStock

3331

Украинският енергиен гигант "Нафтогаз" стана първата държавна компания в страната от началото на войната, която изпадна в неплатежоспособност (фалит), след като обяви, че няма да извършва плащания по международните си облигации преди края на гратисния период, предава Reuters.

В специално изявление енергийната компания съобщи, че не е получила подкрепата на кредиторите за предложение за замразяване на плащанията по някои от нейните облигации за 2 години, което неплащане започна на 12 юли, с мотива, че заради войната много от нейните клиенти не могат да плащат сметките си.

Неудовлетвореното предложение означаваше, че компанията трябваше да плати 335 млн. долара главница плюс лихва по своя емисия облигации с падеж 2022 г. и отделна лихвена вноска по облигация с падеж 2024 г., преди края на деня. "Нафтогаз" не е получила одобрение от министерския кабинет на Украйна да извърши нужните плащания", се казва в изявление на компанията. Украйна измисли план за блокирането на "Северен поток 2"

Гуверньорът на централната банка на Украйна Кирило Шевченко обясни, че фалитът на "Нафтогаз" не означава т.нар. "кръстосан дефолт" към суверена. "Надявам се "Нафтогаз", заедно с украинското министерството на финансите да намерят решение. Последствията ще бъдат единствено за "Нафтогаз", обясни той.

"Нафтогаз", който емитира своите облигации чрез финансовия си клон Kondor Finance, формира 17% от публичните приходи на Украйна миналата година.

Междувременно дружеството заяви, че незабавно ще предложи на своите притежатели на еврооблигации споразумение за отлагане на плащанията в съответствие с условията, определени от правителството. Процесът трябва да е част от съвместните усилия на правителството и други държавни компании за предлагане на условия за отлагане на плащания по еврооблигации. Готви ли се Украйна да причини газова криза в Европа?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички