Украйна ще спечели 1,5 милиарда евро от износ на ток


Украйна ще спечели 1,5 милиарда евро от износ на ток
Снимка: iStock

7968

Украйна се надява да спечели 1,5 милиарда евро от износ на електричество за ЕС до края на годината и да спечели още в бъдеще, след като получи права за износ на електроенергия за съюза. Това заяви Лана Зеркал, съветничка на украинския министър на енергетиката, предаде Reuters.

"До края на годината, при нормални обстоятелства, ще можем да спечелим около 1,5 милиарда евро", каза Зеркал и добави, че системата на Украйна работи в синхрон със системата на Европейския съюз.

Украйна започна да планира разкачване от руската и беларуската електрически мрежи през 2014 г., след като Русия анексира Крим. Украйна тестваше автономията на енергийната си система през февруари, когато започна руската инвазия и това принуди Киев да се разкачи напълно от мрежата на съседите си, 2,5 години по-рано от предвиденото, предаде БТА. Идва тежка зима за Украйна, Русия и Беларус я оставят без ток

Ключовият износ на ток за Молдова

През март Украйна поиска да се присъедини към европейската енергийна система ENTSO-E възможно най-скоро и вчера тя получи правото да изнася енергия в Европа, заяви украинската енергийна компания Укренерго. Всички необходими украински линии са готови да изнасят електричество за Румъния, Унгария, Словакия и Полша, поясни Лана Зеркал.

От средата на май Киев изнася значителни количества ток за съседна Молдова, което е особено важно за енергийната независимост на Кишинев. Молдова от години е силно зависима от електроенергията, генерирана от газовата електроцентралата MGRES с капацитет 2,5 GW в Приднестровието. През миналата година тя е осигурила 80% от потреблението ѝ, докато едва 20% от електроенергията е произведена в самата Молдова.

Украинските доставки вече са компенсирали 24% от търсенето, така общият дял на доставките на ток от Приднестровието е спаднал до 56%. Останалите 20% продължават да се генерират в Молдова. Очаква се делът на украинския износ в общото молдовско потребление да нарасне допълнително през тази година.

Украинските доставки ще намалят тежката зависимост на Кишинев от руски газ. Кишинев внася около 3 млрд. куб. м природен газ от Русия, но 2/3 от него се изпращат в газовата централа MGRES за производство на електроенергия. Този газ обаче се плаща от молдовското правителство. Молдова плаща над 60 млн. евро на Газпром, за да не ѝ спрат газа

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Огромен износ вдига цената на тока

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички