Вече няма свободен годишен капацитет на газовия интерконектор с Гърция за сезон 2023-2024


Вече няма свободен годишен капацитет на газовия интерконектор с Гърция за сезон 2023-2024
Снимка: iStock

3764

Годишните търгове за капацитета на газовата връзка с Гърция (газопровода IGB) вече са приключени. Над 70% от капацитета на газопровода вече е резервиран, останалият ще бъде продаден на тримесечни, месечни и дневни аукциони, съобщи операторът ICGB.

Според информацията, вече има резервирани 37 млн. kWh/ден за газовата 2023-2024 година. Дали България има резервиран капацитет и колко от ICGB не казват, но това не е и тяхно задължение. Припомняме, че на 6 юли, в разговор с въпроси на потребители на Фейсбук премиерът Николай Денков увери, че за осигуряването на газ за зимата се работи, нещата вървят и той не очаква големи проблеми и кризи, с коитод а трябва да се справяме.

Към момента интерконекторът оперира с общ капацитет от около 3 млрд. м3/г., като 1,57 млрд. м3/г. са резервирани по дългосрочни договори, които осигуряват достъп до природен газ от Азербайджан. Останалият наличен капацитет се предлага на две основни европейски платформи - платформата за резервации PRISMA за точките на междусистемно свързване с оператора на преносната система на Трансадриатическия газопровод (TAP) и с DESFA в Комотини, Гърция и платформата RBP за точката за междусистемно свързване с националния оператор "Булгартрансгаз" в Стара Загора, България.

ОЩЕ по темата: Оценяват подлежи ли на увеличение капацитетът на газовата връзка с Гърция

IGB е първият маршрут за диверсифицирани доставки на природен газ към България, гарантирайки повишена сигурност на доставките и диверсификация на източниците. Новата инфраструктура създава възможности за пренос на природен газ и към други съседни държави в региона, включително Молдова и Украйна.

Преди броени дни ICGB стартира и процедура за добавен капацитет с цел оценка на пазарното търсене за увеличаване на техническия капацитет на газопровода IGB до близо 5 млрд. м3/г.

"Търговете, проведени на две основни платформи за резервиране на капацитет, предложиха наличния капацитет по интерконектора за пет последователни газови години. Резултатите са отлични, има и нови доставчици на газ, които за първи път навлизат на нашия пазар благодарение на новата инфраструктура - за нас това е доказателство за стратегическата роля на IGB", заявиха изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

Като една от причините да има толкова много резервиран капацитет се сочи и стратегическото решение на ICGB да предложи и квазигодишен капацитет в точката на междусистемно свързване с гръцкия национален оператор на преносна система DESFA, което ще позволи транспортирането на природен газ при планираното въвеждане в експлоатация на LNG терминала в Александруполис. "Това беше ключово решение и ние положихме системни усилия за съгласуване на този подход с операторите на съседни преносни системи и за получаване на необходимите одобрения от националните енергийни регулатори", отбелязаха Георгиева и Сатлас.

ОЩЕ: Сърбия обяви конкретен напредък по газовата връзка с България, от наша страна - общи приказки

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички