Великобритания удължава живота на въглищните си централи


Великобритания удължава живота на въглищните си централи
Снимка: Getty Images/Guliver

1991

Изправена пред заплахите за енергийните доставки през идната зима, които могат да доведат до спиране на тока на милиони домакинства, Великобритания се подготвя да остави по-дълго да работят въглищните й централи, съобщи правителството, цитирано от FP. Обрат: Гърция възражда въглищните си централи

"Нормално е да проучим широк спектър от опции за засилване на енергийната ни сигурност и доставките", се посочва в правителствената декларация. Според Лондон, дори да няма недостиг на енергия, може би електроцентралите на въглища ще трябва да бъдат оставени да работят през тази зима.

В случай че Русия намали още повече газовите си доставки за Европа, прекъсвания на тока при пиково потребление могат да засегнат до 6 милиона домакинства през зимата, заяви пред AFP информиран източник, потвърждавайки публикация във в. Times.

Великобритания, която е силно зависима от газа за производството на електричество, внася по-малко изкопаеми течни горива в сравнение с други европейски страни. Лондон обяви, че спира вноса на руски петрол и въглища до края на годината, а след време планира да прекрати и газовите доставки от Русия.

Министърът на енергетиката Куази Куартенг поиска операторите на последните три въглищни централи в страната, които трябваше да бъдат затворени от септември, да ги оставят да работят. Правителството обаче уверява, че не възнамерява да се откаже от целта за пълно излизане от енергетиката на въглища до октомври 2024 г., предаде БТА.

Drax, който експлоатира най-голямата централа на въглища в страната, вече заяви през септември, че може да продължи да използва въглища, ако е необходимо, за да помогне за запазването на равновесието в електрическата мрежа.

Друг обмислян от правителството начин за осигуряване на снабдяването, е да продължи животът на атомната централа Hinkley B, чието разграждане трябваше да започне през лятото, припомни заместник държавният министър по технологиите Крис Филип. Правителството обаче няма никакви проблеми с доставките на газ или електричество и е отлично подготвено за всякакви сценарии, "дори екстремни и много малко вероятни".

Освен безпокойствата за доставките, скокът на цените на енергията поражда тежка криза с цената на живота в страната, която ще се задълбочи още повече през зимата.

Миналата седмица Лондон реши да наложи такса върху печалбите на петролните гиганти, за да финансира милиардите британски лири помощи за най-бедните. Германия се отказва от затварянето на въглищните централи

Наскоро британското правителство публикува нова стратегия, в която акцентът продължава да е развитието на възобновяемите енергии, но се препоръчват и инвестиции в течни изкопаеми горива в Северно море.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички