За първи път в историята: "Мини Марица-изток" ще изнася въглища


За първи път в историята: "Мини Марица-изток" ще изнася въглища
Снимка: БГНЕС

8375

За пръв път в своята 70-годишна история "Мини Марица-изток" ЕАД ще изнася въглища за централи външни за комплекса "Марица-изток". ТЕЦ-овете в Маришкия басейн: Местните въглища са най-добрият вариант

На 17 юни 2022 г. дружеството е подписало договор със сръбска компания, която ще доставя българските въглища до електроцентрали близо до Белград. Това съобщиха от "Мини Марица-изток" ЕАД на официалния си сайт.

Договорът е в срок до 30 април 2023 г. и е предвидена клауза за удължаване. В рамките на договора се предвижда да се продадат 1.750 млн. тона лигнитни въглища на по-висока цена от тази, на която купуват централите в комплекса "Марица–изток". Въглищата ще се предават на площадката на "Мини Марица-изток" и няма ангажимент за транспортирането им до сръбските централи. Гарантирането на плащанията е осигурено чрез неотменяем акредитив. Вдигат двуцифрено заплатите в "Мини Марица-изток"

"Реализацията на български лигнитни въглища извън територията на комплекса "Марица-изток" беше немислима и не се е допускаше, че е възможен техния износ, особено при създадените през последните години мрачни прогнози за скорошно затваряне на "Мини Марица-изток", заяви директорът на дружеството инж. Илза Чинкова. По думите ѝ договорът за износ на български лигнитни въглища няма да окаже влияние на гарантираните доставки за централите от комплекса „Марица-изток“. 

От 1 март въглищата в "Мини Марица-изток" поскъпнаха с над 13%, като тон условно гориво, добивано в рудниците му вече струва 87,35 лв. Цената на въглищата не беше актуализирана от 2014 г., а синдикатите в дружеството многократно сигнализираха, че това създава проблеми с ремонтната и инвестиционната програма и затруднява работата. Повишаването на цената помогна да се стабилизира предприятието, от чийто добив зависи снабдяването с въглища на топлоцентралите от комплекса "Марица-изток" и енергийната сигурност на България. Поскъпват въглищата от "Мини Марица-изток"

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички