Заради скъпия газ: Бизнесът скочи срещу КЕВР и "Булгаргаз"


Заради скъпия газ: Бизнесът скочи срещу КЕВР и "Булгаргаз"

1565

Българската индустрия е твърдо против сериозното поскъпване на природния газ за промишлените предприятия и иска преразглеждане на цената на "синьото гориво" за ноември.

Това заявяват от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) в отворено писмо до премиера, министъра на енергетиката, министъра на икономиката и председателя на КЕВР.

Оказа се, че задържането на цената за бита ще бъде за сметка на индустрията - докато битовите потребители и топлофикациите ще плащат малко по-малко, цената за бизнеса се вдига с 27% - на 119,87 лева на мегаватчас. Това очаквано разгневи промишлените консуматори, които нарекоха новите цени непосилни и настояха за по-справедливо ценообразуване.  

"Настояваме "Булгаргаз" ЕАД да внесе ново изменено заявление за утвърждаване на цените на природния газ за м. ноември, в което да са взети предвид всички фактори, които позволяват намаляването на заявената за утвърждаване цена!

Настояваме КЕВР да отмени решението си и да излезе с ново, в което справедливо се разпределят ползите от договореността между "Булгаргаз" и "Газпром експорт" измежду всички потребители. Няма как за едни потребители да има намаление, а за други – увеличение!", категорични са от КРИБ и БФИЕК. Готвят ново голямо поскъпване на газа през ноември

"Докога КЕВР ще се държи като поделение на социалното министерство? Утре като няма индустрия, кой ще "доплаща" евтината електроенергия и евтиното парно за населението!?", питат риторично те. 

Бизнес организациите заплашиха да оспорят повишената цена в съда и да сезират Европейската комисия, ако исканията им не бъдат удовлетворени.

Ето целия текст на отвореното писмо:

Относно: 27% увеличение на цените на природния газ "само за някои" през ноември

Категорично протестираме в енергийна криза индустрията да се товари с непосилни цени на природния газ. Решението на КЕВР премина всички граници!? Как ще привличаме инвеститори? Като с административни актове застрелваме икономиката?! Утре като няма индустрия, кой ще "доплаща" евтината електроенергия и евтиното парно за населението!?

Удачно е да попитаме: "Докога КЕВР ще се държи като поделение на социалното министерство?"

Регулаторът изпрати послание към икономиката. И то е:

"Инвеститори, бягайте далеч от тази страна!"

Индустриалните предприятия ще заплащат през този месец природния газ на цена с близо 30% по-висока от утвърдената от КЕВР! Регулаторът многократно е заявявал, че той утвърждава, а не определя цената на природния газ. С други думи се предполага, че комисията следва да е гарант за справедливостта на цената, предложена от "Булгаргаз" ЕАД. Това е пореден пример за кръстосано субсидиране от страна на енергоинтензивните индустриални потребители към регулирания пазар. И е поредната тежест, която те трябва да понесат по време на пандемия!

Настояваме "Булгаргаз" ЕАД да внесе ново изменено заявление за утвърждаване на цените на природния газ за м. ноември, в което да са взети предвид всички фактори, които позволяват намаляването на заявената за утвърждаване цена!

Настояваме КЕВР да отмени решението си и да излезе с ново, в което справедливо се разпределят ползите от договореността между "Булгаргаз" и "Газпром експорт" измежду всички потребители. Няма как за едни потребители да има намаление, а за други – увеличение!

Съгласно договорите за доставка между индустриалните потребители и "Булгаргаз" ЕАД, промишлеността заплаща газа си по предложената, а не по утвърдената цена, въпреки че формално става дума за свободен пазар! Българската индустрия ще плаща през ноември 119,87 лв./MWh, а не 93,19 лв./MWh. Цената за октомври беше 94,54 лв./MWh. На годишна база това увеличение ще струва на БФИЕК 187 млн. лв. "Намалението" на цената се оказа "увеличение" за индустрията с 27% спрямо октомври!

Същевременно производствата в България продължават да плащат най-високата цена на електроенергията в Европа, а енергоинтензивната индустрия я няма на картата на правителството. 

Топлофикационните предприятия получават защита от цената на газа и преференции на пазара на електроенергия, а на производствените предприятия им се каза да се справят сами!

Продължава кръстосаното субсидиране на потребителите на топлинна енергия от страна на бизнеса – сега вече и чрез цените на природния газ! Веднъж завинаги трябва да стане ясно, че толерираната от КЕВР политика противоречи на основен принцип, заложен в Закона за енергетиката и в европейските директиви, забраняващ кръстосаното субсидиране. Индустриалните предприятия са принудени да плащат необосновано по-висока цена, заради определените по-ниски цени на природния газ за топлофикациите и за крайните снабдители.

Ситуацията е без прецедент в ценообразуването на природния газ у нас!

Настояваме за подаването на ново заявление от страна на "Булгаргаз" ЕАД, отмяна на решението на КЕВР и справедливо разпределяне на ползите от договореността между "Газпром експорт" и "Булгаргаз".

Ако КЕВР не реагира, настояваме за оставката на председателя ѝ, а въпросът ще бъде отнесен до компетентния съд и Европейската комисия."

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • GBP
  1
  2.27833
 • RUB
  Шведска крона
  SEK
 • JPY
  100
  1.39932
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  198.57
  193.79
 • Litecoin
  1
  93.58
  91.41
 • Ethereum
  1
  2102.82
  2054.63
 • Bitcoin
  1
  37628.82
  36763.97
виж всички

Най-четени новини


виж всички