Защо газът не влиза в новите мерки за борба за по-чист въздух - питане от интересна посока


Защо газът не влиза в новите мерки за борба за по-чист въздух - питане от интересна посока
Снимка: Thinkstock

2965

Министерството на околната среда и водите обяви нови мерки по програма "Околна среда", насочени към решаване на проблемите в 21 общини. Според в. "Сега", чийто собственик е Сашо Дончев - една от най-известните фигури в развитието на газовия сектор в България, липсата на природния газ в тези мерки е необяснима с оглед грижата за по-чист въздух.

Какви са мерките - предвидени са 610 млн. лева за замяна на старите печки на дърва с инсталации за пелети, с термопомпи или присъединяване към ТЕЦ. За 2000-3000 енергийно бедни домакинства (за които още няма законова дефиниция) ще се осигурят фотоволтаици на покривите.

"Топлоелектрическите централи са известни с високите емисии на вредни газове - въглероден диоксид, оксиди на азот и сяра, както и с това, че генерират опасни отпадъци. Централното парно отопление е наследство от миналото. При горенето на въглища или други горива в ТЕЦ се отделя значително количество въглероден диоксид, който е един от основните газове, причиняващи изменението на климата. В процеса на горене се отделят и други вредни вещества - като оксиди на азот и сяра, които причиняват киселинни дъждове и допринасят за формирането на смог. Освен товаТЕЦ-овете произвеждат опасни отпадъци, като пепел, която съдържа тежки метали и други токсични вещества, флуидни отпадъци, като водно-парна смес, която може да съдържа токсични химикали и метали", обобщава в. "Сега".

Аргументите в материала:

На първо място е въпросът с ТЕЦ-овете - все още чистотата за този начин за производство на ток е предизвикателство. Припомня се и осъдителна присъда на Европейския съд за България в това отношение: Съдът на ЕС ни каза, че незаконно позволяваме "Марица Изток 2" да замърсява

Второ твърдение: Поставянето на фотоволтаици в колективни жилищни сгради и жилищни блокове е неприложимо. Общото пространство на покрива не позволяват то да се "парцелира" за индивидуални нужди. Освен това дори цял покрив с фотоволтаични панели може да осигури достатъчно електроенергия за отопление само на едно жилище – и то в по-слънчеви дни.

Трето твърдение: Инсталирането на котли за пелети е псевдомярка. Те наистина имат по-висок коефициент на полезно действие спрямо традиционните печки, тъй като горенето се извършва при по-висока температура, но екологичните показатели на пелетите не ги поставят в кръга на чистите горива. В сравнение с природния газ при изгаряне пелетите отделят над 100 пъти повече серни и азотни оксиди.

И накрая: термопомпите работят на принципа на прехвърляне на топлината от едно място на друго, като извличат топлината от въздуха, водата или земята и да я прехвърлят в жилището. Те са най-подходящи в нови сгради с ефективна изолация на стените, но не са добър избор за жилища със стара дограма.

Обосновката за газа: Предимствата на газа включват по-ниски разходи за единица енергия и по-ниски емисии на вредни газове. Съвременните газови котли имат коефициент на полезно действие над 95% и гарантират оптимално използване на синьото гориво, комфорт, постоянна топла вода във всеки дом. За съжаление последна реална стъпка на държавно ниво в тази посока бе направена в периода 2016-2020 г., когато бе осигурена бeзвъзмeзднa пoмoщ пo пpoгpaмaтa зa гaзифиĸaция нa жилищa DESIREE GAS с общ бюджет 10 млн. евро., от която се възползваха около 12 хил. домакинства.

Според Световната здравна организация в страната умират 15 000 души годишно вследствие на замърсен въздух. Тази тема е приоритет и за Европейския съюз, който насочва повече средства за решаване на проблемите в общините, които традиционно попадат в черните статистики за превишаване на нормите за фини прахови частици и други вредни вещества.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички