98% от страните в световната икономика работят за въвеждане на дигитални национални валути


98% от страните в световната икономика работят за въвеждане на дигитални национални валути
Снимка: iStock

1543

Общо 130 държави, които формират 98% от глобалната икономика, проучват въвеждането на дигитални версии на своите национални валути.

Почти половината от тях са достигнали до напреднал етап при подготовката за стартиране на дигитална валута или вече са започнали нейното въвеждане, сочат резултатите от ново проучване, предаде БТА, позовавайки се на Reuters.

Благодарение на сериозния напредък, постигнат през последните 6 месеца, всички страни от групата на най-големите икономики в света (Г-20), с изключение на Аржентина, вече са в напреднал етап на пускане на дигитална версия на националната си валута, по данни на базирания в САЩ аналитичен център Atlantic Council.

11 държави, сред които редица страни от региона на Карибите и Нигерия, вече представиха т.нар. дигитални валути на централната банка (CBDC).

Други 2 големи нововъзникващи икономики, Индия и Бразилия, също планират да въведат цифрови валути през следващата година.

ЕЦБ е напът да започне реализацията на своя пилотен проект за въвеждането на цифрово евро, докато над 20 други държави също се очаква „да предприемат значителни стъпки“ в тази насока до края на годината.

В САЩ напредъкът по въвеждането на дигитален долар се развива само при т.нар. версия на едро (за разплащания между банки), се казва в изследването, докато работата по т.нар. версия на дребно (за широка употреба от населението) е „в застой“.

Миналата седмица управляващият директор на Международният валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че институцията „работи усилено“ върху концепция за международна инфраструктура, която да осигури извършването на сетълменти между дигитални валути, издавани от централните банки.

„Работим върху принцип за оперативна съвместимост“, заяви тя. Такава концепция ще предвижда споделена инфраструктура, която да предотвратява появата на пречки пред сетълмента, което е „последното нещо, което искаме“, за да се избегне бъдеща икономическа фрагментация, обясни Георгиева.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Проектозаконът за дигиталното евро остава "на пауза"

Сърбия вече има своя криптовалута

Първа в Африка: Нигерия пусна собствена дигитална валута

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички