Брюксел замразява проектозакона за дигиталното евро


Брюксел замразява проектозакона за дигиталното евро
Снимка: istock

2499

Законодателството на Европейския съюз, необходимо за поставянето на условията за дигиталното евро, което трябваше да бъде публикувано на 28 юни, е било замразено, предава CoinDesk.

Решението е факт, след като в медиите изтече проектозаконът, включващ въпроси за защитата на личните данни и технически параметри за т.нар. CBDC (дигитална валута на централна банка) и позиция на финансови министри от ЕС.

Графикът на проектозакона, който трябваше да се публикува, преди да бъде взето окончателно решение от ЕЦБ за това дали да издава валута в дигитална форма, се промени няколко пъти. По-рано беше планувано публикуване още през май.

Последно проектът трябваше да бъде обсъден и публикуван на 28 юни. Комисията не даде обяснение за забавянето, нито нова дата за публикуването.

Мерките също по-рано бяха обсъдени и от финансовите министри на еврозоната по време на редовна среща в четвъртък.

Министрите наблегнаха на „важността на разработването на интересен и ясен наратив по отношение на това каква ще е добавената стойност на това развитие“, що се отнася до икономиката и живота на гражданите, отбеляза в позиция финансовият министър на Ирландия Паскал Донахю, председател на срещата. По думите му „в рамките на нашите институции министрите искат да подкрепят тази работа, но и да разгледат как можем по-нататък да развием този наратив“.

Проектозаконът, представен от CoinDesk миналата седмица, иска плащането на лихва или допълнителни такси върху използването на дигитално евро да е забранено.

„Дигиталната валута ще е достъпна за офлайн плащания от първия си ден и потребителите не би трябвало да могат да я програмират така, че да се ограничава по-нататъшната употреба“, гласи законопроектът.

„Дигиталното евро ще е достъпно както за онлайн и за офлайн плащания с дигитално евро с първото издаване на дигитално евро“, се казва още в текста.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европейската комисия създава дигитално евро

Дигиталното евро може да „изяде” банкови депозити за 870 млрд. евро

ЕЦБ продължава да работи върху дигиталното евро

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички