Дигиталното евро може да „изяде” банкови депозити за 870 млрд. евро


Дигиталното евро може да „изяде” банкови депозити за 870 млрд. евро
Снимка: istock

3835

Дигиталното евро може да се окаже конкурент на банковите депозити. Според анализ на инвестиционната банка Morgan Stanley, европейската цифрова валута може да „изяде” 8% от депозитите в банките от еврозоната. Малките държави от еврозоната са дори по-уязвими, като въвеждането на дигитална европейска валута може да намали депозитната база с дори още по-голям процент.

Европейската централна банка дава индикации, че може да засили работата по издаването на виртуална версия на еврото през идните месеци. Така въпреки, че официалният дебют на новата дигитална валута може да се очаква след няколко години, икономистите вече правят прогнози за потенциалните последици от чаканото нововъведение, предава Reuters.

На фона на това, че 90% от централните банки по света вече работят по собствени дигитални валути, експертите се фокусират върху въпроса, дали тези нови платежни средства няма да изсмучат част от депозитите, които понастоящем се съхраняват в банките.

Анализът на Morgan Stanley се базира на „мечи сценарии”, при които всички граждани на страните от еврозоната над 15-годишна възраст трансферират 3 000 евро в бъдещия дигитален портфейл на ЕЦБ. Сумата е споменавана от законодателите, като максимален праг за дигиталните трансфери, който може да бъде наложен от ЕЦБ.

„Това може на теория да намали депозитите в еврозоната, дефинирани като депозити на домакинства и нефинансови предприятия, с 873 млрд. евро или 8%”, посочват от Morgan Stanley.

Средното съотношение кредит-депозит за банките от еврозоната може да скочи от 97% на 105%, макар това да не изглежда проблем, тъй като преди COVID-19 пандемията да провокира ръст в депозитите, съотношението бе на сходни нива.

Банките в по-малките страни от еврозоната и по-конкретно тези в Латвия, Литва, Естония, Словакия, Словения и Гърция, могат да бъдат ударени по-сериозно от дигиталното евро.

В тези страни, превръщането на депозит от 3 000 евро в дигитално евро ще понижи общата сума по влоговете с между17% и 30%, а когато говорим само за депозитите на домакинствата, то спадът може да достигне 22%-51%. Трансферирането на толкова големи суми е малко вероятно да се случи, като прогнозата за 8% може да се счита за „консервативна”.

През миналата седмица Английската централна банка представи сценарии, в който 1/5 от парите на депозит в британските банки ще бъдат държавни в бъдеще под формата на дигитална валута или CBDC (виртувална валута издавана от централна банка).

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички