Американски банки поискаха правителството да гарантира всички депозити


Американски банки поискаха правителството да гарантира всички депозити
Снимка: iStock/Guliver

3187

Няколко средноголеми американски банки призоваха федералните регулатори в САЩ да гарантират всички депозити на техните клиенти за 2 години, дори и да са над лимита за гарантирани влогове до 250 000 долара. Целта е да се избегне "феномена на заразата" след фалита на банката Silicon Valley Bank (SVB). съобщи "Блумбърг".

"Тази мярка ще спре незабавно отлива на клиенти на най-малките банки, ще стабилизира банковия сектор и ще намали до голяма степен рисковете от други фалити", се казва в призива, адресиран до регулаторните власти от страна на средноголемите банки в Америка.

SVB Financial Group, компанията майка на SVB потърси защита от фалит

Фалитите на банките SVB и Signature Bank породиха криза с доверието в банковия сектор. Много клиенти на сходни банки изтеглиха парите си, за да ги депозират в по-големи банки, като JPMorgan Chase и Bank of America, възприемани като прекалено големи, за да не ги подпомогне държавата в случай на криза.

През седмицата банка First Republic Bank , която обслужва основно заможни клиенти, преживя срив на акциите на борсата с 80 на сто. Базирана в Сан Франциско, тя е 14-ата американска размер на активите. В четвъртък 11 големи банки се ангажираха да внесат 30 милиарда долара в сметките на First Republic Bank

"Каквото и да е общото състояние на банковата индустрия, доверието бе подкопано за всички банки, освен за най-големите", пише в писмото коалицията от средноголеми банки. Тя призовава банковия регулатор, Управлението за федерален резерв и министъра на финансите Джанет Йелън да възстановят доверието. Групата от банки предлага да финансира гореспоменатата мярка, като увеличи вноските, които вече изплаща на банковия регулатор за гарантиране на депозитите.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички