SVB Financial Group, компанията майка на SVB потърси защита от фалит


SVB Financial Group, компанията майка на SVB потърси защита от фалит
Снимка: iStock

3453

Компанията майка на Silicon Valley Bank – SVB Financial Group, обяви в петък, че е подала молба за защита от фалит и планира контролирана от съда реорганизация съгласно Глава 11 от американското законодателство, за да търси купувачи за активите си, предадоха Reuters и Bloomberg.

Това идва няколко дни, след като регулаторите на САЩ поеха банковото ѝ подразделение Silicon Valley Bank.

Тъй като Silicon Valley Bank е търговска банка с лиценз за Калифорния и е част от системата на Федералния резерв, тя не отговаря на условията за фалит и попада в синдик на Федералната корпорация за гарантиране на влоговете (FDIC). Нейната компания майка обаче може да подаде молба, за да защити останалите си активи и да работи по изплащането на задълженията си към кредиторите, включително притежателите на облигации.

Ходът в търсене на защита от фалит идва, след като компанията заяви на 13 март, че смята да проучи стратегически алтернативи за своя бизнес.

Акциите на големите американски банки поевтиняха след новината с над 1,5% по време на предпазарната търговия. Цените на книжата на регионалните банки, в това число PacWest Bancorp и First Republic Bank, отчетоха спад между 10% и 20%.

Фондовете на SVB Securities и SVB Capital не са включени в документацията по Глава 11 и компанията смята да продължи процеса по оценяване на алтернативите за бизнеса си, както и другите си активи и инвестиции.

Фалитът на SVB засегна оценките на банковите акции и предизвика притеснения от разпространение на проблемите на световните пазари.

Насоченият към технологичния сектор кредитор беше принуден да продаде портфейл от държавни ценни книжа и обезпечени с ипотеки ценни книжа на Goldman Sachs на загуба от 1,8 млрд. долара. Банката се опита да набере 2,25 млрд. долара капитал, но изплашени клиенти изтеглиха депозити от банката, което доведе до изтичане на 42 млрд. долара за ден. След фалита на SVB: Финансовите акции по света изтриха милиарди долари

В петък компанията обяви, че има ликвидност за около 2,2 млрд. долара, а в края на 2022 г. тя имаше активи за 209 млрд. долара.

В заявлението си по Глава 11 SVB Financial Group изброява активи и пасиви на стойност до 10 млрд. долара всеки.

Базирана в Санта Клара, Калифорния SVB е най-голямата американска банка, фалирала от над 10 години и е втората по големина банка, попаднала под управлението на синдик на FDIC, след Washington Mutual, която се срина през 2008 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Създателят на PayPal е имал милиони в Silicon Valley Bank при фалита

Големи инвестиционни фондове проявяват интерес към активите на SVB

Започва официално проучване защо SVB фалира

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички