Финансовите акции по света загубиха 465 млрд. долара от стойността си само за два дни


Финансовите акции по света загубиха 465 млрд. долара от стойността си само за два дни
Снимка: iStock

2040

За два дни световните финансови акции загубиха 465 млрд. долара от пазарната си стойност, след фалита на Silicon Valley Bank инвеститорите намалиха експозициите си към немалко кредитори, от Ню Йорк до Япония.

Загубите нараснаха във вторник, като индексът MSCI Asia Pacific Financials спада с 2,7% до най-ниската си стойност от 29 ноември. Mitsubishi UFJ Financial Group губи 8,3% от пазарната си стойност в Япония, южнокорейската Hana Financial Group пада с 4,7%, а австралийската ANZ Group Holdings – с 2,8%, съобщава Bloomberg.

Има опасения, че финансовите компании могат да усетят въздействие от инвестициите си в облигации и други инструменти заради предизвиканата от SVB тревога. Доходността по държавните облигации спадна в понеделник предвид очакванията, че Федералният резерв ще отложи повишаването на лихвените проценти заради проблемите в банковата система. След фaлитa нa aмepиĸaнcĸите бaнĸи: Фoндoвитe бopcи в Eвpoпa са в червено

„Финансовите пазари се движат по тънък лед. Наистина трябва да знаем точно какво въздействие ще има това върху по-широкия пазар. Фед вероятно ще направи пауза, защото според мен това до голяма степен е свързано с ликвидния риск“, заяви Джон Уудс, главен инвестиционен директор на Credit Suisse Group AG за Азиатско-тихоокеанския регион за Bloomberg.

Общата пазарна стойност на компаниите в индекса MSCI World Financials и индекса MSCI EM Financials, е надолу с около 465 млрд. долара от петък насам. Регионалните банки в САЩ бяха най-силно засегнати в понеделник, като индексът KBW Regional Banking Index потъна със 7,7% - най-резкия спад от юни 2020 г.

Акциите на First Republic Bank се сринаха с почти 73% в рамките на три сесии и станаха най-губещите в измерителя MSCI World Financials за периода. Moody's постави всички оценки за дългосрочните рейтинги на кредитора в режим на преразглеждане за понижаване. Пред колапс: Сринаха се акциите и на трета банка в САЩ

Акциите на европейските банки и застрахователи също тръгнаха надолу в понеделник. Книжата на Credit Suisse Group AG поевтиняха с 15% до ново рекордно дъно, а цената на застраховката на облигациите ѝ срещу фалит нарасна до исторически връх на фона на опасенията за по-широк обхват на кризата в банковия сектор.

Банките в Япония

„Големите банки в Северна Азия имат предимно „минимален риск от внезапно масово изтегляне на депозити, което съкруши SVB, като се имат предвид солидните им депозити, структурата на активите и ликвидността. По-малките кредитори може да крият ликвидни и кредитни рискове, които лесно да бъдат пренебрегнати“, пише анализаторът на Bloomberg Intelligence Франсис Чан.

Японските банки са на видно място сред най-високите съотношения на нереализираните загуби към собствения капитал в региона, сочат данни за около 130 кредитора от Азиатско-тихоокеанския регион с активи за над 5 млрд. долара, събрани от Bloomberg. Jimoto Holdings, Tsukuba Bank и Fukushima Bank са с коефициент на нереализирани загуби спрямо собствения капитал от поне 9%.

И трите компании, чиято пазарна капитализация е под 150 млн. долара всяка, отчетоха спад на пазарните си капитализации с над 10% за 3 дни. От декември насам японските финансови акции поскъпваха на фона на насочването на централната банка на страната към затягане след години на силно разхлабена парична политика.

„Днес продавам (акции на) банки и застрахователи. Без съмнение това е поражение, но мисля, че и много фондови мениджъри правят същото, защото акциите на банките поскъпваха и много мениджъри увеличаваха позициите на банките“, посочва Таку Ито, главен фонд мениджър в Nissay AssetManagement.

Фед започна вътрешна проверка

Федералният резерв на САЩ обяви вътрешна проверка след най-големия банков срив в САЩ от финансовата криза през 2008 г. „Събитията около SVB изискват задълбочено, прозрачно и бързо разследване“, заяви председателят на Фед Джером Пауъл в понеделник след затварянето на пазара в САЩ.

„Централната банка трябва да прегледа как банката, специализирана във финансирането на стартиращи предприятия в технологичната индустрия, е била под надзор и регулация“, добави зам.-председателят на Фед Майкъл Бар, отговарящ за разследването. Докладът по темата ще бъде публикуван на 1 май. Започва официално проучване защо SVB фалира

Сривът на SVB, базирана в Санта Клара, Калифорния, в резултат на огромни тегления на средства заради проблеми с ликвидността, оказва натиск върху регионалния клон на Фед в Сан Франциско. Финансовите регулатори на щата са изправени пред критични въпроси.

А сривът на цените в банковия сектор се случи въпреки опитите на администрацията на президента Джо Байдън да успокои клиентите на банките и да предотврати панически реакции. „Американците могат да бъдат спокойни, банковата система е в безопасност. Вашите депозити са в безопасност“, заяви Байдън и увери, че клиентите ще имат достъп до спестяванията си по всяко време.

„За разлика от финансовата и банковата криза от 2008 г., този път данъкоплатците няма да плащат за застраховането на депозитите“, обясни Байдън, като то ще бъде поето от фонд, в който всички банки плащат. Белият дом няколко пъти подчерта, че няма паралели с финансовата и банковата криза от 2008 г., когато се наложи големите финансови институции да бъдат спасявани с парите на данъкоплатците.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

HSBC купува британския клон на фалиралата SVB

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички