Съосновател на PayPal Питър Тийл е държал 50 млн. долара във фалиралата Silicon Valley Bank


Съосновател на PayPal Питър Тийл е държал 50 млн. долара във фалиралата Silicon Valley Bank
Снимка: Getty Images

4587

Питър Тийл заяви, че е имал 50 млн. долара в Silicon Valley Bank, когато тя e фалирала. Това се е случило дори след като рисковият му фонд е предупредил, че банката, фокусирана върху технологиите, е изложена на риск, предава Financial Times.

Предприемачът беше широко обвиняван за ускоряването на банковото бягство, при което вложителите се опитаха да изтеглят над 40 млрд. долара за 24 часа миналата седмица. Неговата фирма за рисков капитал Founders Fund беше сред онези, които посъветваха клиентите си да разпределят депозитите си към други кредитори, тъй като притесненията за банката нарастваха.

Но Тийл заяви за финансовото издание тази седмица, че е поддържал сериозна лична сметка в SVB, въпреки че страховете за съдбата ѝ са се натрупали и по-късно са довели до фалит на банката. „Имах 50 милиона долара от собствените си пари, заседнали в SVB“, заяви Тийл, съосновател на технологичните компании PayPal и Palantir.

Тийл заяви, че не е теглил от сметката си, защото вярвал, че банката няма да фалира. Неговата сметка беше замразена, когато Федералната корпорация за гарантиране на депозитите се намеси и пое SVB в петък. Тя отново е достъпна, след като Федералният резерв се намеси в неделя със спешни мерки за финансиране, за да защити вложителите.

Founders Fund е сред най-известните и влиятелни фирми за рисков капитал в Силиконовата долина. Според запознати фондът е един от първите, започнали да предупреждават портфейлните компании за рисковете в SVB, съветвайки ги в началото на миналата седмица да обмислят диверсификация далеч от банката.

Това обаче не беше единствената фирма за рисков капитал, която насърчаваше компаниите да разпределят риска си, особено когато цената на акциите на SVB започна да се пада в края на миналата седмица.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Големи инвестиционни фондове проявяват интерес към активите на SVB

Започва официално проучване защо SVB фалира

След фалита на SVB: Финансовите акции по света изтриха милиарди долари

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички