Американският финансов министър отхвърли повишаването на капитала на Световната банка


Американският финансов министър отхвърли повишаването на капитала на Световната банка
Снимка: Getty Images/Guliver

2224

Американският министър на финансите Джанет Йелън отхвърли идеята за повишаване на капитала на Световната банка в краткосрочен план. Тя заяви, че очаква номинираният от САЩ за ръководител на институцията бивш главен изпълнителен директор на Mastercard Аджай Банга да бъде избран за президент на многостранния кредитор, предава Reuters.

Йелън заяви пред американските конгресмени, че иска реформи в Световната банка за сериозно разширяване на кредитирането за борба с климатичните промени и други световни кризи чрез използването на съществуващите ѝ ресурси, възприемането на иновативни политики за финансиране и мобилизиране на частно финансиране.

Увеличаване на капитала беше сред предложенията, които Световната банка направи през януари, но то няма да е възможно без подкрепата на САЩ, доминиращия акционер в Световната банка.

„Не искаме увеличаване на капитала. Искаме да видим по-добра мобилизация на частни ресурси наред с инвестициите на Световната банка, но този път не и увеличаване на капитала.“, заяви Йелън при изслушване за бюджета пред подкомисията по държавни, чуждестранни операции и свързани програми.

Предложението за увеличаване на капитала беше направено, при обявяването от Световната банка на пътна карта за развитие, за да отговори на предизвикателствата, които Йелън очерта миналата година, и да разшири мисията си отвъд заеми за проекти за развитие, съсредоточени в конкретна страна, за справяне с глобални кризи.

Последното повишаване на капитала на Световната банка от 13 млрд. долара беше одобрено от страните членки през 2018 г., но създаденият капацитет за кредитиране беше подложен на натиск от пандемията и войната в Украйна.

Планът за развитие на Световната банка беше разработен при отиващия си президент Дейвид Малпас, номиниран от бившия президент Доналд Тръмп и обяви оставката си през февруари, след като първоначално не заяви, че подкрепя научния консенсус за климатичните промени.

Малпас заяви пред Reuters през февруари, че реформи на степента на кредитиране може да отключат допълнителни 4 млрд. долара годишен капацитет за кредитиране или 40 млрд. долара за 10 години, цифра много под стотиците милиарди долари, които Г-20 съобщи в доклад като възможни.

Преди време Йелън призова Световната банка да предприеме „по-смели и творчески“ стъпки, за да отключи повече кредитиране за климатичните промени.

Очаква се планът скоро да бъде предаден на Банга, номиниран от президента Джо Байдън. Йелън заяви пред конгресмените, че очаква Банга, който няма опонент, да бъде избран за президент на Световната банка със задача да развие институцията, за да отговори по-добре на предизвикателствата на 21 век, като климат, пандемия, конфликт и нестабилност.

63-годишният Банга, роден и учил в Индия, сега е американски гражданин, вече получи подкрепа от достатъчно други правителства, за да си осигури утвърждаването на поста – Бангладеш, Великобритания, Колумбия, Египет, Франция, Индия, Кот Д‘Ивоар, Япония, Кения, Саудитска Арабия и Южна Корея.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Американският финансов министър каза стабилна ли е банковата система

Колко ще струва възстановяването на Украйна?

На колко се оценяват щетите от земетресенията в Турция?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички