Световната банка: Възстановяването на Украйна ще струва 411 млрд. долара


Световната банка: Възстановяването на Украйна ще струва 411 млрд. долара
Снимка: iStock

4372

Възстановяването на икономиката на Украйна след войната, започнала преди година, вече се изчислява на 411 млрд. долара, което е 2,6 пъти повече от БВП на страната за 2022 г., според ново проучване на Световната банка, ООН, ЕК и украинските власти, предава Reuters.

Публикуваната оценка включва периода от 1 година от началото на войната на 24 февруари 2022 г. и количествено определя преките физически щети върху инфраструктурата и сградите, въздействието върху живота и поминъка на хората и цената за „възстановяването към по-добро“, посочва Световната банка.

Общата сума е нараснала драстично спрямо оценка в размер на 349 млрд. долара, публикувана миналия септември.

Новата прогноза идва ден, след като МВФ обяви, че служителите му са постигнали споразумение с украинските власти за 4-годишен пакет от заеми за 15,6 млрд. долара, чрез който могат да се привлекат още милиарди в помощ от други органи, ако програмата бъде одобрена от Изпълнителния съвет на МВФ през следващите седмици. Украйна ще получи многомилиарден заем от МВФ

„Енергийната инфраструктура, жилищата, критичната инфраструктура, икономиката и хуманитарното разминиране са нашите 5 приоритета за тази година“, посочи украинският премиер Денис Шмихал в изявление за направената оценка. По думите му изчислените щети и нуждите от възстановяване не включват данните за загуба на инфраструктура, жилища и бизнес в териториите, сега окупирани от руските сили.

Според бързата оценка на нуждите, Украйна ще се нуждае от 14 млрд. долара за много важни и приоритетни инвестиции за реконструкция и възстановяване през 2023 г., което ще изисква финансиране от 11 млрд. долара над заложеното в бюджета на Украйна за 2023 г. Около 22% от нуждите са за финансиране на транспорта, докато тези при жилищата са 17%, в енергетиката – 11% и селското стопанство – 7%.

Най-голямото пропорционално увеличение е в енергетиката, където щетите са над 5 пъти над нивото, наблюдавано през юни 2022 г., посочи Световната банка. Най-големи скокове са налице във фронтови региони като Донецк, Харков, Луганск и Херсон, обект на силни руски ракетни атаки от октомври.

Вицепрезидентът на Световната банка за Европа и Централна Азия, Анна Биерде, приветства издръжливостта и решимостта на Украйна при справянето със спешните нужди от възстановяване и реконструкция. „Продължаващата подкрепа за Украйна е инвестиция както в страната, така и в глобалната икономика. Подкрепата на партньорите за развитие за публични инвестиции трябва да бъде допълнена от значителни частни инвестиции за увеличаване на наличното финансиране за възстановяване“, заяви тя.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Дания подготвя 1 млрд. долара помощ за Украйна

Годишнина от войната: САЩ праща нова военна помощ за Украйна за милиарди

Байдън дава половин милиард долара военна помощ на Украйна

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички