САЩ предоставят нова военна помощ за Украйна в размер на 2 млрд. долара


САЩ предоставят нова военна помощ за Украйна в размер на 2 млрд. долара
Снимка: iStock

2945

САЩ ще предоставят на Украйна допълнителни 2 млрд. долара военна помощ, заяви в съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, цитиран от Reuters.

Новата помощ е от фонда USAI и за разлика от пакетите, които се изтеглят директно от американските оръжейни запаси и могат да бъдат изпратени бързо до Украйна, то тук оръжията се купуват или сключват по договор от индустрията. Независимо, че помощта може да отнеме повече време, за да достигне до Украйна, с нея Вашингтон ясно демонстрира своя дългосрочен ангажимент към Киев.

Новият пакет включва ракети за системите HIMARS, 155 милиметрови артилерийски боеприпаси, различни видове дронове (UAVS), оборудване за противодействие на дронове, устройства за разчистване на мини, криптирано комуникационно оборудване, плюс финансиране за обучение и поддръжка.

„Ще продължим да правим всичко, което е необходимо, за да се уверим, че предоставяме необходимото, така че Украйна да получи това, от което се нуждае, за да постигне успех на бойното поле“, заяви Съливан пред CNN. 

Преди три дни САЩ обявиха своето 32-ро изтегляне на оборудване за Украйна от запасите си. То беше в размер на 450 млн. долара и включваше боеприпаси за HIMARS и Howitzer, противотанкови ракети Javelin и радари за въздушно наблюдение. Обещанието дойде в деня на тайното посещение на президента Джо Байдън в Киев, който се срещна с украинския президент Володимир Зеленски и след това произнесе реч в подкрепа на Украйна от Варшава. Байдън дава половин милиард долара военна помощ на Украйна

Съливан допълни, че по-късно днес страните от Г-7 ще обявят нови санкции, които ще засегнат и държави, помагащи на Москва да заобиколят санкциите срещу нея. „Ще видите с времето продължаващата ерозия на качеството и капацитета на руската икономика, дори когато Владимир Путин не пести средства в опит да я подкрепи“, заяви Съливан. САЩ удря Русия с нови сериозни санкции

Той коментира и искането на Киев за предоставяне на американски изтребители F-16, като обясни, че въпросните самолети „не представляват въпрос, свързан с боевете в краткосрочен план“.

„Изтребителите F-16 са въпрос, засягащ отбраната на Украйна в дългосрочна перспектива“, подчерта Съливан.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички