Английската централна банка последва Фед и очаквано остави лихвите непроменени


Английската централна банка последва Фед и очаквано остави лихвите непроменени
Снимка: iStock

1152

Английската централната банка (АЦБ) запази лихвените проценти непроменени до 16-годишен връх от 5,25% в четвъртък на първата си среща за годината, става ясно от решението на регулатора, предава CNBC.

Шестима от членовете на Управителния съвет подкрепиха решението, като двама несъгласи подкрепята допълнително повишение с 25 б.п., а един гласува за понижение с четвърт пункт. Това е първата среща от август 2008 година, на която членовете на МРС са гласували да променят лихвените проценти в потивоположни посоки на една и съща среща.

„MPC остава в готовност да коригира паричната политика, както е оправдано от икономическите данни, за да върне инфлацията до целта от 2% трайно“, гласи изявление на банката.

„Следователно ще продължи да следи отблизо индикациите за постоянен инфлационен натиск и устойчивост на икономиката, включително набор от мерки за пазара на труда, ръст на заплатите и инфлация на цените на услугите. На базата на това Комитетът ще преразглежда колко дълго банковият лихвен процент трябва да се поддържа на сегашното си ниво.

Голяма част от фокуса на пазара напоследък беше върху това кога централната банка ще започне да понижав лихвите от текущия им 16-годишен връх. Последните данни за инфлацията в Обединеното кралство неочаквано се повиши до 4% на годишна база през декември, спрямо 3,9% през предходния месец.

Снимка: iStock

MPC се отказа от предишното си предупреждение, че ще е необходимо „по-нататъшно затягане“, ако се появят индикации за по-сериозен инфлационен натиск, но спря да открито да показва, че се задават намаления на лихвите.

Прогнозира се временно инфлацията да спадне до целевите 2% през второто тримесечие на 2024 г., преди да се покачи отново през третото и четвъртото, заради променливия принос на цените на енергията към годишните сравнения.

Не се очаква общата инфлация да достигне отново целта до края на 2026 г., според най-новия доклад на Bank of England.

„Служителите на банката изчисляват, че около 2/3 от пиковото вътрешно въздействие на по-високите лихвени проценти върху нивото на БВП вече е достигнато и този процент е нараснал от около половината през ноември“, отбелязва гуверньорът на банката Андрю Бейли.

Снимка: iStock

„Тъй като движението към устойчива инфлация от 2% не се очаква да стане гладко, политиците ще се стремят да не намалят лихвите твърде рано“, предположи Линдзи Джеймс, инвестиционен стратег в Quilter Investors.

„Предвид крехката природа на тази икономическа среда и геополитическите рискове, Бейли и останалите централни банкери ще предприемат предпазлив подход, вместо да рискуват нов скок на инфлацията. Това, което вероятно ще промени посоката към намаляване на лихвите, е ако целта от 2% бъде постигната по-рано, отколкото се очаква. Започваме обаче да виждаме признаци, че АЦБ може да предприеме действия скоро, тъй като днес имаше гласуване за намаление“, отбелязва Джеймс.

Въпреки че MPC ще се стреми да отразява „зависещия от данните“ подход на своите трансатлантически партньори във Федералния резерв, според Джеймс понижаването на лихвите ще трябва да се въведе „по-рано, отколкото по-късно“.

„Икономиката на Великобритания не е в изгодно положение и лихвените проценти на това ниво за твърде дълго може да се окажат ограничиаващи“, отбелязва тя.

„Въпреки че осем от деветте члена на MPC още се застъпват за запазване на лихвите на сегашните или по-високи нива, сериозен разговор за разхалбване на политиката може да е далече. Очакваме 4 намаления на лихвените проценти тази година, като първото ще се случи през юни. Точният момент обаче остава несигурен поради основната инфлация и неустойчивия ръст на печалбите“, твърди Радж Бадиани, старши икономист в S&P Global.

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

От Фед заговориха за намаляване на лихвите през годината

За втори път: Bank of England отново остави без промяна основната си лихва

Английската централна банка остави лихвите непроменени за първи път от края на 2021 г.

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички