Аптеките искат по 1000 лв., за да станат денонощни


Аптеките искат по 1000 лв., за да станат денонощни
Снимка: iStock/Guliver

3966

Всяка аптека да получава по 1000 лв. на месец от държавата, ако стане денонощна. Това предлага в свое становище Българският фармацевтичен съюз в отговор на идеята на Българския лекарски съюз да се разкрият повече денонощни аптеки в по-малките населени места. Сумата е същата, която ще получат и личните лекари, преглеждащи пациенти си с COVID-19.

"Осигуряването на денонощни аптеки би могло да се гарантира от бюджета на НЗОК, което най-накрая би легитимирало ролята на аптеките като здравни заведения, каквито са всъщност по закон, а по-важно – и по мисия, както стана ясно в условията на пандемията от COVID-19", обясняват идеята си от фармацевтичното сдружение.

Според БЛС в области като Враца, Видин, Смолян, Разград и Търговище няма денонощни аптеки, а в същото време България е сред първите страни в ЕС по брой аптеки на глава от населението. Лекарите призовават за разкриване на денонощни аптеки навсякъде в страната, за да имат пациентите 24-часов достъп до лекарства.

Напоследък отношенията между лекари и фармацевти са много напрегнати, като двете професионални гилдии взаимно се обвиняват за недостига на лекарства, който допълнително изостри здравната криза у нас.

Фармацевтите обвиниха лекарите, че изписват лекарства по телефона, без да реално да преглеждат пациентите. Според тях личните лекари често предписват по няколко опаковки от даден медикамент, без да има реална нужда, а вместо с рецепта хората купуват лекарства със снимки във Viber и SMS-и. Възрастните хора ще пазаруват в нов час в аптеки и магазини

Лекарите обвиниха аптеките, че масово продават лекарства, без да изискват рецепта и имат вина за презапасяването с тях. Те предложиха медикаментите, които се предлагат без рецепта, да се продават в супермаркети и бензиностанции, както било в други държави.

Фармацевтите са категорично против, защото смятат, че безконтролната продажба на лекарства е опасна за здравето на хората. На същото мнение е и здравният министър Костадин Ангелов. Заради кризата с лекарствата в продажба ще бъдат пуснати допълнително 20 000 опаковки от най-търсените медикаменти.

И здравният министър, и лекари, и фармацевти призовават хората да не се презапасяват с лекарства и да не се самолекуват след съвети, прочетени в социалните мрежи и Интернет. Така не само вредят на здравето си, но и лишават някой, който наистина има нужда от тези медикаменти.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички