Асен Василев: НАП откри фирми с каса и управител в Панама


Асен Василев: НАП откри фирми с каса и управител в Панама
Снимка: БГНЕС

5879

На куриозни ситуации се натъкнали данъчните по време на проверката на фирми с големи касови наличности. Така например, една от фирмите се оказала с каса и управител в Панама. Това стана ясно от думите на служебния финансов министър Асен Василев пред „Нова Телевизия”.

„Като тръгнахме да правим проверките с големи касови наличности, излязоха фирми, които наистина имаха пари на каса. Там всичко е наред, проверките приключиха. Но излязоха и фирми, където управителят бил в Панама с касата. Или т.нар. Златен гьол, където стана публично, че всъщност имат касови апарати, които от 2018 не са отчитали към НАП. Става въпрос за щети от десетки милиони към бюджета“, каза Асен Василев.

По думите му, Националната агенция за приходите е променила начина си на работа, като е насочила фокуса си към фирми, получаващи голям обществен ресурс, имащи голямо трансферно обслужване и големи касови наличности.

„Резултатите започнаха да се виждат. Колегите от НАП започнаха да прозвъняват списъка с длъжниците и да им казват: Вместо да ви съдим, елате си направете план за разплащане“, посочи финансовият министър.

Василев коментира, че НАП е успяла да събере 4 млн. лева просрочени задължения само за седем дни, добавяйки, че през настоящата седмица се очаква данъчните да съберат още 9 млн. лева просрочия.

Относно санкционираните българи от САЩ по закона „Магнитски”, Василев посочи, че това е най-голямата единична санкция, налагана по този закон, добавяйки, че държавата прави собствен списъл на свързани лица, тъй като ситуацията има потенциал да засегне цялата икономика.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички